Rusia, preocupată de soarta românilor și maghiarilor din Ucraina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că punctul cel mai fierbinte în prezent în Ucraina este sud-estul țării, dar că nu trebuie uitate nici alte regiuni unde există de asemenea probleme, precum cele legate de etnicii români și maghiari.

„În Ucraina are loc un război civil, este distrusă populația civilă. Sud-estul Ucrainei este punctul cel mai fierbinte, dar nu trebuie să uităm celelalte părți ale țării, unde de asemenea există probleme, de exemplu cu maghiarii, cu românii. Despre ele se vorbește, dar nu cu glas tare”, a afirmat șeful diplomației de la Moscova, la începutul unei întâlniri în capitala rusă cu președintele Adunării Parlamentare a OSCE, Ilkka Kanerva, după cum relatează Interfax.

Este pentru a doua oară în ultimele zile când Serghei Lavrov face o astfel de referire după ce săptămâna trecută pleda pentru o Ucraină în care comunitatea rusofonă, etnicii români și cei maghiari să poată conviețui în pace și să le fie respectate drepturile.

În contextul aceleiași întâlniri de joi de la Moscova, Serghei Lavrov a dat asigurări că Rusia este gata ca împreună cu OSCE să facă pași concreți pentru detensionarea conflictului din Ucraina în cadrul planului propus miercuri de președintele rus Vladimir Putin, subliniind că șeful statului rus face mari eforturi pentru a găsi o soluție pentru criza ucraineană.

Ministrul rus a adăugat că au fost propuse mai multe inițiative de pace pentru a se pune capăt conflictului, dar că Ucraina, SUA și UE nu sunt interesate de punerea în aplicare a unor astfel de propuneri.

Președintele Vladimir Putin a propus miercuri un plan pentru a se ajunge la pace în sud-estul Ucrainei, inițiativa liderului de la Kremlin cuprinzând șapte pași și anume — stoparea operațiunilor ofensive, retragerea forțelor ucrainene la o distanță de unde să nu mai poate trage înspre orașe, monitorizare internațională, excluderea utilizării aviației militare împotriva civililor, schimb de prizonieri, deschiderea de coridoare umanitare pentru refugiați și livrarea de ajutoare umanitare, refacerea infrastructurii.

Planul a fost contestat însă de Kiev, autoritățile ucrainene considerând că inițiativa președintelui rus este menită să eludeze adevărul în fața comunității internaționale, înainte de summitul NATO care începe joi în Țara Galilor.

Citește și: Iațeniuk despre planul lui Putin pentru Ucraina: Praf în ochi pentru occidentali


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...