Rusia pregătește un nou război hibrid cu o țară vecină; Tot mai multe indicii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Serviciul Securităţii de stat din Suedia (SAEPO) este îngrijorat în legătură cu „creșterea activității de spionaj a Rusiei” în Suedia. SAEPO sugerează că acest lucru se întâmplă din cauza viitoarei dezbateri parlamentare privind ratificarea Acordului cu NATO, care va avea loc pe 25 mai. Documentul va permite forțelor NATO să desfășoare exerciții militare pe teritoriul Suediei, să intre în porturile și bazele sale militare și le va oferi o mai mare libertate de acțiune în situații de urgență, scrie Vice News.

SAEPO susține că Rusia a încercat să influențeze rezultatul dezbaterii cu privire la politica de securitate a Suediei atât „prin declarații publice”, cât și prin activităţi „ascunse”.

Acuzația de spionaj este o problemă foarte sensibilă în politică, de aceea SAEPO a evitat să facă acuzații publice, dar a subliniat că a filat oameni aflaţi în legătură cu serviciile ruse și care participă la conferința privind problema apropierii de NATO. Potrivit serviciului de securitate suedez, scopul lor este de a preveni în continuare cooperarea dintre Suedia și Alianța Nord-Atlantică.

Raportul SAEPO pe anul 2015 arată că Rusia desfăşoară în Suedia „campanii psihologice și de dezinformare”. În plus, SAEPO susține că RVS și ofițerii GRU au efectuat „operațiuni agresive de strângere de informații”.

La două zile după publicarea raportului SAEPO în mass-media suedeză, un atac cibernetic a paralizat site-urile a șapte ziare suedeze majore. Totodată, invaziile spaţiilor aerian şi maritim de către forţele armate ruse sunt tot mai frecvente.

Comportamentul Rusiei este descris ca „război hibrid”, sau „doctrina Gherasimov” – după generalul rus Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al forțelor armate ruse. Potrivit lui Gerasimov, „tendința secolului XXI este de ștergere a diferenţei dintre starea de război și cea de pace. Războiul nu mai este declarat, dar odată început se desfăşoară după un model neobișnuit pentru noi”.

Într-adevăr, scrie Vice News, războiul este o „afacere” crudă, în care oamenii pierd timp și sânge. Dar scopul războiului nu este cruzimea în sine. „Războiul este ceea ce face statul, atunci când nu reușeşte să atingă scopul său prin intermediul diplomației,” – spune autorul.

Gerasimov sugerează contrariul. În cazul în care războiul „este (mai mult sau mai puțin) utilizarea legalizată a forței în locul unei presiuni politice tradiționale”, este posibil să se utilizeze „presiunea politică subversivă” pentru a atinge obiectivele care se realizează de obicei prin intermediul războiului? Altfel spus, să se folosească „trucuri Jedi”?

Desigur, nu este vorba despre faptul că Rusia intenționează să atace Suedia în maniera în care a făcut-o în Ucraina. „Dar, în ultimii doi ani, acțiunea militară rusă în zonele de graniță a fost precedată de acelaşi tip de „intrigi”, scrie Vice News, făcând aluzie la Crimeea. În plus, dacă președintele Vladimir Putin poate obţine ceea ce doreşte folosind „trucuri Jedi”, la ce îi mai foloseşte războiul? – se întreabă publicația.

În timpul Războiului Rece, Suedia a menținut neutralitatea și nu a participat la confruntarea dintre țările Pactului de la Varșovia și NATO. După prăbușirea Uniunii Sovietice, ţările baltice Letonia, Lituania și Estonia au devenit membri cu drepturi depline ai Alianței, iar situația strategică a Suediei s-a schimbat.

Pentru NATO, protejarea țărilor baltice nu este o misiune ușoară: republicile sunt destul de slabe și fără sprijinul Alianței Nord-Atlantice nu vor rezista mult timp. Acordul Suediei cu NATO va permite trupelor alianţei să se deplaseze direct prin teritoriul suedez, din locul desfăşurării permanente care este în Norvegia. În timpul războiului rece nu a existat o astfel de necesitate.

Punctul strategic în această parte a Mării Baltice este insula suedeză Gotland, situată la distanță egală între coasta scandinavă și coasta ţărilor baltice. Cândva insula era bine fortificată, adăpostea garnizoane, iar acum nu este deloc apărată, cu toate că infrastructura militară este păstrată aici. În ultimii ani, Rusia a efectuat mai multe exerciţii cu desant, care simulau ocuparea insulei Gotland, ne amintește Vice News.

Toate acestea sunt demne de o atenție mai deosebită, dar nu sunt neapărat motiv de îngrijorare serioasă. Dar, Rusia poate să continue să folosească „trucuri Jedi”, sau să înceapă să emită pretenţii asupra acestui teritoriu al Europei de Nord, rezumă publicaţia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...