Rusia a lansat cu succes o rachetă Proton, după o serie de incidente umilitoare

by Genko Genko

Rusia a lansat cu succes, în noaptea de miercuri spre joi, o rachetă de tip Proton-M, cu un satelit la bord, de pe cosmodromul militar Baikonur, în Kazahstan, a anunţat Ministerul rus al Apărării, relatează AFP, citat de News.ro.

Este vorba despre a doua lansare a unui rachete de tip Proton, după descoperirea în martie a unor defecte la cea mai mare parte a motoarelor produse pentru lansatoare de acest tip.

În iunie, o rachetă de tip Proton a pus pe orbită un satelit american de telecomunicaţii.

”Lansarea unei rachete (de tip) Proton-M a avut loc cu succes, de la cosmodromul de la Baikonur, în contul Ministerului Apărării”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei, citat de agenţiile ruse de presă.

Lansarea a avut loc la ora locală 4.07 (1.07, ora României), de la cosmodromul Baikonur, în Kazahstan.

Rusia este singura în măsură să trimită oameni pe ISS, însă o serie de eşecuri amintesc dificultăţile cu care se confruntă racheta de tip Proton, aflată în exploatare din 1965 şi care urmează să fie înlocuită cu racheta de tip Angara.

Autorităţile ruse în domeniul spaţial au anunţat, la sfârşitul lui martie, că au descoperit defecte la cea mai mare parte a motoarelor produse pentru rachete de tip Proton, în cursul unui control decis după o serie de incidente stânjenitoare.

CITIȚI ȘI...