Rusia intenționează să construiască opt reactoare nucleare în Iran

by Genko Genko

Rusia intenționează să semneze un contract cu Iranul în acest an pentru a construi două reactoare la centrala nucleară iraniană de la Bushehr, ca parte a unui acord mai larg ce prevede construcția până la opt reactoare în statul islamic, transmite Reuters.

Nu a fost însă clar modul în care acest lucru ar putea afecta discuțiile dintre cele șase puteri mondiale cu Iranul, care abordează aspecte controversate ale programului său nuclear, scrie sursa citată.

Rusia are însă o relaţie specială cu Iranul. Singurul reactor nuclear care funcţionează acum la Bushehr, pe malul Golfului Persic, a fost construit de ruşi înaintea demarării negocierilor cu puterile mondiale.

Ca să scape de sancţiunile economice internaţionale, Iranul s-a arătat dispus să renunţe, măcar parţial, la programul său nuclear, despre care Occidentul şi Israelul spun că ar putea duce la crearea unei bombe atomice. Însă ultima rundă de discuţii s-a încheiat indecis. Negocierile vor fi reluate la Viena luna viitoare.

Sancţiunile internaţionale nu au împierdicat Rusia să ajute Iranul atât economic, cât şi în Consiliul de Securitate al ONU. De fapt, se poate spune că Rusia a fost cea care a împiedicat izbucnirea unui război între Iran şi Israel. Însă nu a fost vorba de pacifism, cât de strategie, scrie Reuters.

CITIȚI ȘI...