Rusia furnizează separatiștilor arme ultramoderne, care perforează veste antiglonț

by Genko Genko

Federaţia Rusă testează în estul Ucrainei o muniţie de nouă generaţie, care perforează orice vestă antiglonţ şi care poate fi utilizată la mitraliere uşoare, a declarat şeful unui institut de cercetare în domeniul echipamentelor militare din Kiev, Igor Cepkov, citat de agenţia ucraineană de presă Ukrinform.

„La analiza acestor mijloace de distrugere, pe care le-am obţinut din estul Ucrainei, am constatat că majoritatea vestelor antiglonţ ce sunt livrate soldaţilor noştri nu corespunde nivelului de rezistenţă la acest nou tip de muniţie”, a afirmat el.

Potrivit expertului ucrainean, sunt utilizate gloanţe de toate calibrele, de la calibrul 5,45 mm până la 7,62 mm, cu capacitate ridicată de perforare.

El mai spune că specialişti de la instititul său au studiat mai amănunţit un glonţ, ca o dovadă reală a prezenţei acestui nou tip de muniţie, ce este furnizată grupărilor din estul Ucrainei şi care perforează vesta antiglonţ utilizată cel mai frecvent de către militarii ucraineni implicaţi în operaţiunea împotriva rebelilor separatişti.

În sprijinul afirmaţiei sale, expertul ucrainean a indicat că acest glonţ are indexul 7N37 şi că are o capacitate de perforare mai mare decât gloanţele utilizate de armata ucraineană. S-a constatat că acest glonţ are un miez dintr-un aliaj de carbură de wolfram şi este capabil să penetreze orice tip de vestă antiglonţ.

Acelaşi expert a mai spus că acest tip de muniţie poate perfora plăcile de blindaj cu o grosime mai mare decât grosimea vehiculelor moderne blindate din dotarea armatei ucrainene.

Astfel, potrivit acestuia, informaţiile părţii ruse că în ultimii 20 de ani Ministerul Apărării de la Moscova nu a efectuat înlocuirea muniţiei sale de luptă nu corespund realităţii. În aceşti 20 de ani a fost creată o muniţie puternică 7N10 de calibrul 5,45×39; 7N13, cu un grad ridicat de perforare; gloanţe de acelaşi grad 7N22, 7N23, 7N24, 7N26, 7N37, precum şi 7N39, a indicat el.

CITIȚI ȘI...