Rusia cere Ucrainei să plătească gazele în avans

by Genko Genko

Rusia ar putea reduce livrările de gaze naturale pentru Ucraina, dacă guvernul de la Kiev nu va plăti până la sfârșitul lunii mai gazele care vor fi furnizate în luna iunie, a avertizat vineri ministrul rus la energiei, Aleksandr Novak.

”Dacă factura pentru luna iunie nu este plătită înaintea datei de 31 mai, atunci Gazprom va avea dreptul de a reduce livrările de gaze pentru Ucraina sau să mențină volumul acestora corespunzător cu suma achitată înainte de 31 mai”, a precizat oficialul rus la finalul reuniunii de la Varșovia cu omologul său ucrainean și cu comisarul european al energiei, Gunther Ottinger.

Obiectivul întâlnirii a fost de a găsi soluții pentru reglementarea diferendului dintre Moscova și Kiev cu privire la prețul gazelor naturale și la datoria acumulată de Ucraina. După eliminarea a două discounturi acordate pe vremea președintelui Viktor Ianukovici, Gazpromul a crescut prețul gazelor livrate Ucrainei de la 268 de dolari mia de metri cubi la aproape 500 de dolari. Autoritățile de la Kiev refuză să achite acest nou tarif și contestă de asemenea datoria de 2,2 miliarde de dolari cerută de Gazprom pentru livrările din ultimele luni.

Întâlnirea de vineri nu a condus la vreun acord, dar comisarul Ottinger a anunțat că la jumătatea și la sfârșitul luni mai vor avea loc alte întâlniri în același format.

CITIȚI ȘI...