Rusia acuză un nou tip de război: Aduce pagube de mii de miliarde de dolari pe timp de pace

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentantul special al preşedintelui Rusiei pe teme de securitate IT, ambasadorul Andrei Krutskikh, susţine că infracţiunile din mediul cibernetic au ajuns o ameninţare globală, valoarea totală a pagubelor ridicându-se la 3.000 de miliarde de dolari.

„Terorismul cibernetic, care este unul dintre cele mai oribile fenomene, este un tip cu totul nou de infracţiune. Statul Islamic, spre exemplu, a invadat spaţiul informaţional şi este angajat în operaţiuni de terorism cibernetic”, a precizat diplomatul rus într-un interviu acordat ziarului Kommersant, citat de agenţia TASS.

Spre deosebire de occidentali, ruşii sunt înclinaţi să creadă că pagubele provocate de infractorii cibernetici merg spre nivelul maxim al estimărilor emise până acum.

„Infracţiunile din mediul online provoacă pagube colosale pentru întreaga planetă. Estimările variază de la 500 de miliarde până la 2-3 mii de miliarde de dolari”, a explicat Krutskikh.

Conform reprezentantului special al lui Putin, securitatea IT, tot mai vulnerabilă la atacurile hackerilor, îngrijorează din trei motive cât se poate de serioase: folosirea conţinutului în scopuri politico-militare, terorism şi alte infracţiuni cibernetice.

„Unele ţări se raportează strict la primul aspect, altele la celelalte două”, a explicat Andrei Krutskikh. Instituţiile de stat din Rusia s-au confruntat cu 70 de milioane de atacuri cibernetice numai în 2015, conform estimărilor făcute de Moscova.

„Cred că în actualele condiţii geopolitice din lumea modernă acest lucru ar putea fi descris ca „un război pe timp de pace’, date fiind particularităţile revoluţiei în sfera noilor tehnologii IT&C şi modului în care acestea sunt folosite”, a mai spus reprezentantul diplomatic al Kremlinului.

Alături de Rusia, China şi Statele Unite se confruntă cu un număr la fel de mare de atacuri cibernetice date de diverse organizaţii criminale sau guverne adverse, iar Coreea de Sud vine pe locul 4 în rândul ţărilor vizate de infractorii din mediul online.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...