Rubla, la cel mai slab curs din istorie, iar dolarul, tot mai puternic; Cine va câștiga în urmatoarele luni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dolarul a devenit puternic datorită unei creșteri a volatilității de pe piețele internaționale, în timp ce rubla a ajuns la un minim istoric față de bancnota verde, coborând cu aproape 18% în decursul acestui an.

Creșterea de 7% a dolarului american a reprezentat cel mai mare salt trimestrial de la prăbușirea băncii Lehman Brothers, care a declanșat criza financiară mondială în 2008, potrivit Reuters.

Dolarul și-a consolidat poziția de moneda de rezervă în lume, el fiind folosit aproape peste tot în comerțul mondial, de la tranzacționarea acțiunilor Apple și până la cumpărarea de zinc, pătrunzând pe toate piețele financiare.

În schimb, rubla rusească a coborât foarte mult în raport cu dolarul, atingând valoarea de 39,59 ruble pentru 1 dolar, pe fondul unei economii în stagnare și a ieșirilor de capital din Rusia, care au fost agravate și de sancțiunile occidentale împotrivă Moscovei, conform The Wall Street Journal.

Rublă a fost puternic afectată în ultimele săptămâni și din cauza prețului petrolului – principala sursă ce influențează cursul de schimb al monedei proprii – care a fost tranzacționat sub pragul de 100 de dolari barilul.

Perspective îngrijorătoare pentru rublă, dolarul se va consolida

Analiștii prevăd că rubla s-ar putea devaloriza în continuare, băncile rusești, companiile și municipalitățile având nevoie să acopere 67 de miliarde de dolari pentru achitarea datoriei externe a Rusiei în ultimele patru luni ale anului.

Pe de altă parte, Rezerva Federală va ridica probabil în curând rată dobânzilor, iar dolarul se va consolida și mai mult.

„Rezervă Federală a fost mereu dezamăgită de evoluția economiei americane, dar politica monetară trebuie să fie orientată spre viitor”, a declarat Joe LaVorgna, economsitul-șef al Deutsche Bank.

Îngrijorările despre viitorului rublei vin din partea bancherilor ruși. „Piața este din ce în ce mai copleșită de panică – fantoma achitării datoriei externe în acest moment al sancțiunilor și al vârfului plăților din septembrie și decembrie a fost cel mai frecvent dușman al rublei”, a declarat Dmitri Polevoi, economistul-șef al ING Bank Rusia.

„Moneda Rusiei este acum supra-slăbită, dar se va întări”, a spus Andrei Belousov, un consilier economic de la Kremlin.

Banca Centrală a Rusiei a spus că slăbirea rublei se poate acceleră dacă prețul petrolului la nivel mondial va coborî cu mai mult de 20% pe baril.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...