România, exces de energie electrică: Va exporta în Turcia, dar nu și în Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

România produce de câțiva ani mult mai multă energie electrică decât consumă, în următorii ani surplusul urmând să fie și mai mare, în condițiile în care la centrala electrică de la Cernavodă vor fi deschise două noi reactoare, iar producția de energie „verde” va crește.

În prezent, România produce 10.000 de MW putere orară, în condițiile în care consumul este de doar 8.500 de MW. Totuși, producția țării vecine de energie electrică ar putea fi mult mai mare, dacă ar exista și țări unde să poată fi exportată.

În această situație, Guvernul de la București ia în considerarea amplasarea unui cablu submarin, în Marea Neagră, până în Turcia. Premierul român, Victor Ponta, a participat marţi la semnarea Memorandumului de Înţelegere între Compania Naţională de Transport a Energiei Electrice Transelectrica SA şi compania italiană Prysmian PowerLink, cu privire la dezvoltarea studiului de fezabilitate al proiectului cablului submarin care ar urma să lege România şi Turcia.

Şeful Guvernului de la București a declarat că România produce energie electrică la un preţ competitiv şi are nevoie de infrastructura necesară pentru a o exporta către partenerii externi, în condiţiile în care „capacitatea noastră de producţie depăşeşte cu mult consumul intern”.

Moldova, dependentă în proporție de 80% de centrala de la Cuciurgan

La sfârșitul anului 2014, Ucraina a sistat în totalitate exporturile de energie electrică spre țara noastră, în condițiile în care situația internă nu mai permite Kievului să aibă acces la minele de cărbune din Donbas, regiune în care se desfășoară confruntări între separatiștii proruși, susținuți de Moscova, și militarii ucraineni.

În aceste condiții, țara noastră a devenit dependentă în totalitate de centrala electrică de la Cuciurgan, care asigură aproape 80% din consumul intern. Iar centrala din zona transnistreană este deținută de compania rusă Inter RAO, deci direct Chișinăul depinde de Moscova și în privința consumului de energie electrică.

Leancă a refuzat un proiect de interconexiune electrică cu România

În condițiile în care România poate să producă energie electrică într-un volum care ar asigura 100% din necesarul țării noastre, este inexplicabilă atitudinea autorităților de la Chișinău, care nu vorbesc deocamdată despre vreun proiect de interconectare cu țara vecină.

Mai mult chiar, premierul în exerciţiu, Iurie Leancă, ar fi refuzat o propunere în acest sens, venită din partea omologului său român, Victor Ponta.

Cel puțin așa susține fostul premier Ion Sturza, care deține mai multe afaceri în România.

„Guvernul Ponta a făcut o ofertă guvernului Leancă-prieten de finanțare a interconexiunii electrice dintre cele două țări”, a dezvăluit Ion Sturza invocând surse demne de încredere, surse diplomatice.

„Guvernul lui Iurie Leancă încă se gândește. Guvernul proeuropean Leancă încă se gândește”, a repetat Ion Sturza, în condițiile în care, susține fostul premier, interconectarea energetică cu România este absolut fezabilă comercial, fără a fi necesari bani de la buget.

Bucureștiul insistă însă pe această idee, iar premierul român, Victor Ponta, evocă de fiecare dată, atunci când vorbește despre Republica Moldova, „necesitarea dezvoltării proiectelor de infrastructură și interconectare energetică a celor două maluri ale Prutului”.

Deocamdată nu a fost însă înaintat vreun termen, de niciuna dintre părți, privind interconectarea electrică între Moldova și Republica Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...