Robotii aduc un pericol extraordinar pentru omenire; Ce se va întâmpla cu umanitatea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cu fiecare an ne apropiem mai mult de momentul în care vom convieţui cu roboţii. Visul unora şi coşmarul apocaliptic al altora, inteligenţa artificială, că vrem sau nu, este prezentă tot mai mult în vieţile noastre din ce în ce mai dependente de tehnologie.

Şi cum 2015 este aproape de final, să ne uităm puţin în urmă la cum au câştigat roboţii teren în lunile ce au trecut şi cu ce viteză ne îndreptăm spre cel mai ironic paradox al existenţei noastre – acela în care ceea ce omul creează înlocuieşte…omul.

2015 a fost fără îndoială un an în care numărul locurilor de muncă preluate de roboţi a crescut. La începutul anului, a făcut vâlvă hotelul din Japonia care a înlocuit oamenii cu roboţi. 10 androizi au fost „angajaţi” să întâmpine oamenii la recepţie, să care bagajele oaspeţilor sau să se ocupe de curăţenie.

Chiar dacă Hann-na Hotel se traduce prin „hotelul ciudat”, dacă aici funcţionează, se ridică automat întrebarea dacă în viitor nu o să ni se pară bizar ca personalul hotelier să fie format din… oameni.

În martie, povestea unui broker japonez făcea înconjurul lumii. Yuji Honkawa, fost broker la Bursa din Tokyo, a devenit şomer după 20 de ani în care s-a ocupat zilnic de tranzacţii, pentru că maşinile au ajuns să-i facă treaba mai repede. Acesta a povestit că din traderii care odinioară se agitau prin sălile Bursei din Tokyo, 80% au plecat.

„A fost ca în Terminator – o poveste în care oamenii şi roboţii se confruntă şi în final roboţii extermină omenirea”, povesteşte Yuji Honkawa.

Şi asta nu e totul, printre meseriile pentru care au fost creaţi roboţi sau programe performante pentru a înlocui oamenii se numără cea de actor, de anestezist, bucătar, analist financiar, agent de pază, chelner, barman, farmacist, jurist sau avocat.

Ba chiar şi în România, la Mioveni, Dacia a anunţat că va concedia în următorii doi ani mai mulţi angajaţi, sarcinile lor urmând să fie preluate de roboţi.

Iar dacă să fiţi colegi cu androizi nu vi se pare deranjant, cum v-aţi simţi să primiţi ordine de la unul?

Şeful robot a devenit o realitate pentru angajaţii companiei japoneze Hitachi, care primesc ordine de la un program de inteligenţă artificială. Programul a fost conceput pentru a spori eficienţa, iar un test a arătat că productivitatea a crescut cu 8 la sută într-un depozit în care a fost aplicată noua tehnologie, comparativ cu unul în care echipa a fost formată doar din oameni.

Compania japoneză intenţionează să aplice tehnologia şi în domenii ca finanţe, transport, producţie, sănătate, lucrări publice şi distribuţie.

Dacă cel care a creat software-ul, Daniel Barowy, susţine că un manager robot este imparţial şi previzibil, ceea ce îl face un şef bun, Teresa Amabile, profesor la Harvard Business School, susţine că o atmosferă în care este în regulă să faci greşeli este una dintre condiţiile esenţiale pentru ca angajaţii să fie mai productivi şi mai fericiţi. Însă aceasta este dificil de obţinut în prezenţa unei maşinării rigide.

Şi sunt cercetători care spun că asta e doar începutul. Cofondatorul Apple, Steve Wozniak, a avertizat în urmă cu câteva luni că roboţii vor ajunge să transforme oamenii în animalele lor de casă.

Wozniak crede că inteligenţa artificială va ajunge să controleze lumea, pentru că oamenii doresc să aibă altcineva grijă de ei.

Şi dacă Wozniak se arată încrezător că roboţii vor deveni atât de inteligenţi încât vom fi pe mâini bune, doctorul Stuart Armstrong este de părere că omenirea se află într-o cursă contracronometru pentru a dezvolta sisteme de apărare în jurul inteligenţei artificiale, înainte ca roboţii să devină mai deştepţi decât oamenii şi, accidental, să ne extermine.

Expertul de la Institutul pentru Viitorul Omenirii de la Universitatea Oxford a tras un semnal de alarmă în timpul unei dezbateri pe tema inteligenţei artificiale la Londra. El a avertizat că omenirea poate fi exterminată de roboţi chiar dacă aceştia sunt instruiţi să protejeze oamenii.

Iar pentru ca asta să nu se întâmple au început deja să se facă paşi. Elon Musk, fondatorul PayPal, SpaceX şi Tesla Motors, finanţează, începând din luna septembrie a acestui an, 37 de proiecte de cercetare cu 10 milioane de dolari pentru a se asigura că sistemele robotice din viitor nu vor prelua controlul asupra omenirii.

Însă dacă momentul în care inteligenţa artificială ne va controla vieţile sau ne va extermina cu totul este încă relativ departe, chiar în momentul în care eu scriu aceste rânduri şi voi le citiţi undeva în lume nişte angajaţi devin şomeri şi maşinăriile le iau locul.

Conform unui studiu publicat de Bloomberg anul trecut, roboţii, software-ul şi automatizarea ar putea înlocui jumătate din forţa de muncă din SUA în următorii 10 sau 20 de ani. Într-un studiu realizat de Universitatea Oxford, sunt identificate peste 700 de ocupaţii ca fiind în pericol în faţa automatizării.

Boston Consulting Group estimează că, la nivel global, un sfert dintre locurile de muncă din prezent vor fi înlocuite de software inteligent sau de roboţi până în 2025.

Şi nimeni nu e în siguranţă. Într-un viitor poate nu foarte îndepărtat, ştirile pe care le veţi citi vor fi scrise de programe automate. La sfârşitul lunii octombrie, cel mai folosit motor de căutare din Rusia, Yandex, anunţa că va lansa o nouă modalitate de a scrie ştiri folosind programe software. Proiectul este încă în faza de pilot, dar dacă va avea succes, va veni momentul în care la semnătură nu veţi mai găsi un nume, ci un număr de serie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...