Rezultatele finale preliminare ale referendumului de ieri din Chișinău. Câți alegători au votat pentru demiterea primarului

Rezultatele finale preliminare ale referendumului de ieri din Chișinău. Câți alegători au votat pentru demiterea primarului

Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală municipală Chișinău (CECE) a prezentat rezultatele finale preliminare ale referendumului local privind revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă. Astfel, din numărul total de participanți la plebiscit, 87,12% din chișinăuieni au votat pentru revocarea primarului, în timp ce pentru rămânerea acestuia în funcție au pledat 12,88% dintre participanți. Cu toate acestea, referendumul va fi declarat nevalabil pentru că la acesta s-a prezentat un număr insuficient de alegători, doar 17,5% în condițiile în care era necesară participarea a cel puțin 33,3% din alegătorii înscriși în listele de vot.

Potrivit rezultatelor finale preliminare, prezentate de CECE în jurul miezului nopții, numărul total de participanți la scrutin a fost de 107.577 de alegători. Dintre aceștia, 93.720 de alegători au votat „pentru” revocarea din funcție a actualului primar suspendat, Dorin Chirtoacă (87,12%), în timp ce 13.857 alegători s-au arătat „contra” rămânerii acestuia în funcție (12,88%).

Numeric alegătorii din Botanica s-au prezentat în număr de 29.885 de alegători, urmați de cei din sectorul Râșcani al capitalei – 24.126, Buiucani – 15.689, Ciocana – 14.902, Centru – 12.845, cei mai puțini alegători prezentându-se în suburbii – 10.130 de alegători.

Din punct de vedere procentual, cel mai masiv au votat pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă alegătorii din sectorul Râșcani al capitalei. Acolo 92,24% dintre participanți au votat pozitiv. Locuitorii sectorului Centru al capitalei au votat pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă în proporție de 91,24% de alegători, urmați de cei din sectoarele Buiucani – 89,77%, Ciocana – 89,40% și Botanica – 82,69. În suburbii, rata alegătorilor care au ales opțiunea „pentru” revocarea primarului a fost de 75,31%.

În aceste condiții, situația în municipiul Chișinău nu se schimbă prea mult. Asta deoarece, chiar dacă referendumul a eșuat, Dorin Chirtoacă rămâne și în continuare suspendat din funcție, iar ședința operativă a direcțiilor și întreprinderilor municipale organizată tradițional la ora 8:30 a fiecărei zi de luni, va fi și astăzi condusă de viceprimarul cu atribuții de primar general interimar al municipiului, Silvia Radu.

Amintim că pentru validarea din punct de vedere al participării la urnele de vot a referendumului, la acesta trebuiau să se prezinte cel puțin 216 mii de alegători, ceea ce constituie 1/3 din numărul total de peste 650 de mii de alegători incluși în listă.

Totodată, în cazul întrunirii acestui criteriu, pentru ca Dorin Chirtoacă să fi fost demis și organizate alegeri locale noi în capitală (la data de 20 mai 2018), pentru demiterea acestuia urmau să voteze cel puțin 165 de mii de alegători, adică un număr similar cu cei care și-au dat votul pentru alegerea acestuia în cadrul turului doi al alegerilor locale generale din 28 iunie 2015.

0