Revista presei străine // Euronews: „Maia Sandu va fi primită cu căldură în UE, cu care RM are Acord de Asociere”

by D M
Distribuiti mai departe...

Liderul opoziției pro-europene din partea Partidului de Acțiune și Solidaritate, fostul prim-ministru Maia Sandu, conduce în turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova, potrivit datelor CEC ale țării. Ea, la ora 07:15 Moscova, câștigă 57,52% din voturi; principalul său adversar, actualul președinte al țării, Igor Dodon, rămâne în urmă față de Sandu cu aproape 15% și acumulând 42,48% din voturi, scrie Novaia Gazeta.

„Candidata opoziției pro-UE Maia Sandu l-a învins pe actualul președinte Igor Dodon în lupta pentru șefia statului Republicii Moldova.

.Sandu, care a pierdut alegerile prezidențiale din 2016 în fața lui Dodon cu doar 70.000 de voturi, a fost susținută de participarea uriașă a diasporei moldovenești în număr 1,2 milioane de oameni. Diaspora a votat-o atât în primul tur, cât și în al doilea.

La 1 noiembrie, Sandu a câștigat 36% din voturi față de 33% ale lui Dodon, sugerând că campania sa a avut un impact real.

În afara Moldovei, alegerile au fost interpretate ca un referendum pe direcția țării, Dodon reprezentând legături mai strânse cu Rusia și Sandu cu UE. În ultimele zile, Vladimir Putin l-a susținut pe Dodon, care a vizitat Rusia de zeci de ori din 2016.

Dar în Moldova – și în diaspora – principalele probleme au fost mai degrabă economice decât geopolitice. La fel ca restul Europei, țara a fost bătută de coronavirus lovit greu economia sa.

Victoria lui Sandu va fi probabil primită cu căldură în Europa, cu care Moldova a semnat un acord de asociere în 2014”, scrie Euronews.

„Pro-europeana Maia Sandu câștigă președinția și promite să lupte împotriva corupției”: Le Monde, în Franța, a fost una dintre primele publicații care au scris și analizat încă în cursul serii de ieri rezultatul alegerilor din Moldova, se arată într-o sinteză a Europei Libere, semnată de Dan Alexe. 

„Fostă economistă pentru Banca Mondială și fostă ministră a educației”, continuă Le Monde, „Maia Sandu pledează de ani de zile pentru reforme instituționale profunde, singurele care ar putea pune capăt relelor care asupresc Moldova: corupție, instituții deficitare, statul de drept înțepenit în pană, sărăcie endemică, emigrație masivă”.

Le Monde constată că în ciuda repetării manevrelor cu votanții din Transnistria și a campaniei permanente de denigrare dirijată de la Moscova, votul a favorizat-o pe Maia Sandu în mare parte și datorită diasporei: „Votul diasporei a fost crucial, reprezentând un milion de persoane, când toată populația Moldovei e estimată la 3,5 milioane ”.

La München, Süddeutsche Zeitung scrie de asemenea că în timpul campaniei electorale, Maia Sandu a beneficiat de sprijinul explicit al șefei partidului creștin-democrat german CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, și că asta a atras criticile lui Putin, care a îndemnat atunci în favoarea unui vot pentru Dodon.

sursa: deschide.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...