Reuniuni tensionate la Bruxelles în problema ucraineană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Miniştrii UE de externe se întâlnesc, luni, la Bruxelles în urma aşa zisului referendum din estul Ucrainei, despre care europenii spun că nu are „legitimitate diplomatică”. Miniştrii dezbat extinderea sancţiunilor împotriva Rusiei şi, în paralel, discută cu aceasta posibilităţi de cooperare energetică.

Miniştrii de externe europeni au posibilitatea acum de a extinde lista oficialilor ruşi şi ucraineni pro-ruşi deja sancţionaţi. Sancţiunile prevăd îngheţarea bunurilor deţinute în UE şi interdicţia de călătorie pe teritoriul UE.

Măsurile acestea pot părea anodine faţă de amploarea crizei din Ucraina, dar iată că ele au deja un impact şi au consecinţe. România i-a interzis sâmbătă vicepremierului rus Dimitri Rogozin să survoleze spaţiul său aerian la întoarcerea din Republica Moldova.

De altfel, reuniunea ministerială de la Bruxelles este pregătită de mai multe întâlniri la nivel de ambasadori UE în care se dezbate acest incident.

În paralel, experţi europeni, ruşi şi ucrainieni discută despre continuarea aprovizionării cu gaz rusesc a UE prin Ucraina. Datoria pe care o are Ucraina faţă de Rusia în plata gazului şi pe care Rusia o cere acum de la europeni va fi şi ea discutată.

La fel, transparenţa stocurilor de rezerve de gaz, fiabilitatea fluxului şi modernizarea pieţei de gaz ucrainean sint şi ele dezbătute.

Prima astfel de reuniune desfăşurată la Varşovia la începutul lunii nu s-a soldat cu un rezultat clar, iar europenii caută acum un acord cu Rusia şi Ucraina până în luna iunie.

Acordul ar asigura aprovizionarea energetică a UE pentru lunile de vară, avînd în vedere că cel puţin trei ţări europene sint complet dependente de gazul rusesc.

Următoarea reuniune consacrată problemei aprovizionării energetice va avea loc pe 16 mai la Atena.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...