Republica Moldova, în pericol să rămână fără curent electric; Reacția premierului interimar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul interimar, Natalia Gherman, solicită Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să prezinte zilnic informaţie cu privire la problema alimentării cu energie electrică a Republicii Moldova.

„Chiar dacă stabilirea tarifelor nu ține de competența Guvernului, ci a ANRE, aflată sub control parlamentar, vom monitoriza atent starea de lucru în domeniul respectiv”, a declarat Gherman în cadrul ședinței de Guvern de astăzi.

Gherman a solicitat Agenției să prezinte zilnic informații cu privire la acest subiect și a recomandat soluționarea viabilă a problemei.

„Guvernul are încredere în capacitatea ANRE de a negocia cu furnizorul. Totuși, menționez că este o temă extrem de sensibilă pentru cetățeni și este foarte important să fie folosite toate modalitățile existente pentru a evita un posibil impoct negativ asupra cetățenilor”, a adăugat Gherman.

Amintim că, acum două zile, reprezentanţii companiei Gas Natural Fenosa au anunțat că au fost avertizaţi de furnizorul de energie electrică despre faptul că ar putea reduce cu 40% alimentarea cu energie electrică din cauza datoriilor.

Citește și: Gas Natural Fenosa: Avem datorii de 140 de milioane de lei

Ministerul Economiei a dat asigurări, însă, că cetățenii Republicii Moldova vor fi asigurați și în continuare cu energie electrică în proporție de 100%.

Miercuri Comisia parlamentară pentru securitate națională, apărare și ordine publică a convocat o ședință la care au participat și reprezentanții Gas Natural Fenosa, care susțin că singura soluție existentă astăzi, pentru ca Moldova să nu rămână fără energie electrică, este majorarea tarifului.

Compania Gas Natural Fenosa are datorii de 140 de milioane de lei către furnizorul de energie electrică din regiunea transnistreană, a declarat miercuri Silvia Radu, directorul distribuitorului.

Potrivit acesteia, datoriile s-au acumulat din cauza faptului că tariful la energie electrică pentru consumatorii finali nu a fost majorat din 2012, în condițiile în care de atunci leul moldovenesc s-a depreciat cu peste 60% față de dolarul american, valuta în care este achiziționată energia electrică de către Gas Natural Fenosa.

De partea cealaltă, ANRE anunţă că va convoca o şedinţă publică la care va examina solicitările de aprobare a noilor tarife de distribuție și furnizare a energiei electrice prezentate anterior de către operatori. ANRE va face acest lucru după ce va finaliza procesul de verificare a datelor şi calculelor prezentate de aceeaşi operatori.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...