Republica Moldova acumulează tot mai puțini bani la buget

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În primul semestru al lui 2016, executarea bugetului public naţional, s-a încheiat cu un deficit de 1,16 miliarde de lei, fapt care, potrivit experților, ar trebui să îngrijoreze autoritățile și să elaboreze politici ce ar menține Republica Moldova pe linia de plutire.

Mai mult, indicatorii slabi din ultima vreme ar putea influența și eventuala semnare a unui acord cu FMI, prevăzută inițial pentru luna octombrie.

Potrivit raportului, în primele șapte luni ale ui 2016 la bugetul public naţional au fost acumulate venituri în sumă totală de 24,6 miliarde de lei. În comparație cu perioada similară a anului 2015, veniturile bugetului public naţional s-au micșorat cu 13,2 milioanede lei, iar venitul la bugetul de stat cu 711 milioane de lei.

O situație similară se atestă și în cazul bugetelor locale unde a fost înregistrat un deficit de 64 de milioane de lei. În aceeaşi perioadă a anului trecut acestea erau în creştere cu aproape 2,5 miliarde de lei.

Partea de cheltuieli (inclusiv active nefinanciare) a bugetului public naţional, în primele 7 luni ale
anului 2016, s-a executat în sumă totală de 25,7 miliarde de lei, dintre care 17 miliarde de lei la bugetul de stat. Comparativ cu perioada respectivă a anului 2015, cheltuielile bugetului public naţional s-au majorat cu 125 milioane de lei, dintre care la bugetul de stat – cu 17,6 milioane de lei.

Potrivit experților principali factori ce au afectat veniturile sunt restituirile de TVA, cu 22% mai mari decât în 2015, dar și reducerea drastică a asistenţei externe. Astfel, în perioada ianuarie-iulie Republica Moldova a beneficiat de granturi din exterior în valoare de doar 231 de milioane lei, de peste 4 ori mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. Și împrumuturile externe au înregistrat o scădere dramatică, fiind de 7 ori mici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...