Reacţii din întreaga lume după ordinul lui Trump: Aţi uitat de Zidul Berlinului / SUA sunt o naţiune de imigranţi / Şi eu aş face la fel!

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Decizia preşedintelui Donald Trump de a bloca accesul refugiaţilor în SUA şi interdicţia temporară care vizează şapte ţări majoritar musulmane au atras reacţii critice din întreaga lume, de la politicieni şi organizaţii care luptă pentru drepturile omului până la reprezentanţi ai mediului de afaceri şi artişti.

Ministrul de Externe al Franţei, Jean-Marc Ayrault, s-a arătat îngrijorat de măsuri. „Primirea refugiaţilor care fug din calea războiului, care fug de opresiune, face parte din datoria noastră”, a spus Ayrault, potrivit BBC.

La rândul său, ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a declarat că SUA şi Europa au avut în comun concepţiile „occidentale” privind libertatea şi democraţia, inclusiv protejarea celor care fug de persecuţii şi de violenţă.

Fără să-l menţioneze pe Trump, preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat că „astăzi nu este momentul să ridicăm ziduri între naţiuni. Ei au uitat că zidul Berlinului a căzut cu ani în urmă. Astăzi este timpul pentru coexistenţă paşnică, nu pentru a îndepărta naţiunile”. Iranul este una dintre ţările vizate de suspendarea călătoriilor în SUA pentru 90 de zile.

De asemenea, ONU i-a cerut lui Trump să continue să protejeze refugiaţii, indiferent de rasă, naţionalitate sau religie.

O petiţie prin care preşedintelui american i se cere să renunţe la interdicţiile privind refugiaţii şi să reevalueze ordinul executiv a fost semnată inclusiv de 12 laureaţi ai premiului Nobel. Petiţia poate fi găsită aici.

Şi Mark Zuckerberg şi-a exprimat îngrijorarea faţă de efectele noilor măsuri.

„Străbunicii mei au venit din Germania, Austria şi Polonia. Părinţii Priscillei (soţia lui Mark Zuckerberg – n.red.) au fost refugiaţi din China şi Vietnam. Statele Unite sunt o naţiune de imigranţi şi ar trebui să fim mândri de acest lucru. Ca mulţi dintre voi, sunt îngrijorat de impactul ordinelor executive recente semnate de preşedintele Trump”, a scris Zuckerberg pe Facebook.

De asemenea, Google şi-a rechemat în ţară angajaţii aflaţi în străinătate. Reprezentanţii companiei au declarat pentru BBC că sunt îngrijoraţi cu privire la acest ordin şi la orice măsură care ar putea bloca intrarea unor oameni valoroşi în SUA.

Actriţa iraniană Sheyda Monshizadeh-Azar, al cărei film este nominalizat la Oscar, a declarat că va boicota ceremonia de decernare a premiilor pentru a protesta faţă de deciziile lui Trump.

„Aceste interdicţii sunt discriminatorii şi vor destrăma familii. Sunt o persoană optimistă, dar astăzi mă simt înfrântă”, a spus Monshizadeh-Azar.

Fostul Secretar de stat Madeline Albright a declarat că „America trebuie să rămână deschisă oamenilor indiferent de credinţă sau de trecut”.

În schimb, deciziile liderului republican au fost salutate de unii politicieni de dreapta.

Astfel, preşedintele Cehiei a lăudat decizia lui Trump. „Preşedintele american Trump îşi protejează ţara, este preocupat de siguranţa cetăţenilor săi. Elitele Uniunii Europene ar trebui să facă exact acelaşi lucru”, a spus liderul ceh.

Politicianul olandez antiislam Geert Wilders a scris pe Twitter: „Bună treabă, acesta este singurul mod în care putem fi în siguranţă şi liberi. Şi eu aş face la fel. Sper că veţi adăuga (pe lista ţărilor vizate de interdicţii – n.red.) curând mai multe ţări islamice, cum ar fi Arabia Saudită”.


Ordinul lui Trump, contestat în justiţie

Mai multe organizaţii au anunţat că vor contesta în justiţie ordinul executiv al lui Trump. Printre ele se află şi International Refugee Assistance Project.

„Refuzarea şansei la siguranţă pentru mii de refugiaţi persecutaţi este o mişcare iresponsabilă şi periculoasă, care subminează valorile americane şi pune în pericol relaţiile noastre externe şi securitatea naţională”, au spus reprezentanţii organizaţiei.

Şi Consiliul pentru relaţii islamo-americane a anunţat că va intenta un proces federal pentru a contesta constituţionalitatea ordinului lui Trump.

Blocaţi în aeroporturi

Din cauza ordinului lui Donald Trump, cetăţenii care deţin paşapoarte emise în ţările puse pe lista neagră, dar care locuiesc de ani de zile în Statele Unite, unde lucrează sau sunt veniţi la studii, nu se mai pot întoarce la casele lor.

La fel au păţit şi cei care pur şi simplu se întorceau din vacanţe şi avioanele în care urmau să se urce aveau escala în SUA. Nu au fost lăsaţi să se îmbarce şi au aflat că, mai nou, le trebuie o viză de tranzit.

Este şi cazul unei tinere din Marea Britanie, care trăieşte în Glasgow, dar are paşaport iranian. A plecat în vacanţă în Costa Rica şi nu a mai putut să se întoarcă, pentru că avionul său avea escală la New York.

Decizia îi afectează şi pe posesorii de „carte verde”, document care până acum le permitea să locuiască, să studieze sau să lucreze în Statele Unite.

Din cauza naţionalităţii lor, s-au trezit peste noapte că nu se mai pot întoarce la viaţa lor din America.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...