Reacția Rusiei la excluderea de la JO 2018: „Este imoral”

Reacția Rusiei la excluderea de la JO 2018: „Este imoral”

„Să pedepsești niște nevinovați este nedrept și imoral”, a declarat marți în fața membrilor comisiei executive a Comitetului Internațional Olimpic (CIO) președintele Comitetului Olimpic Rus, Aleksandr Jukov, relatează AFP.

„Fiecare trebuie să răspundă pentru păcatele sale. Să pedepsești niște nevinovați este nedrept și imoral”, a declarat Jukov, potrivit agenției ruse de presă R-Sport, atunci când Rusia apăra dreptul sportivilor săi de a participa la Jocurile Olimpice de iarnă 2018 de la PyeongChang.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a suspendat Rusia de la Jocurile Olimpice de iarnă la PyeongChang din 2018, dar unii sportivi ruşi vor putea evolua sub drapel neutru, a anunţat forul de la Lausanne.

Unii sportivi ruşi vor putea evolua la probe individuale sau pe echipe sub numele „Sportiv Olimpic din Rusia (SOR)”. Aceştia vor concura cu un echipament pe care va fi înscris numele lor şi drapelul olimpic. La ceremonia va fi intonat imnul olimpic.

CIO a decis şi excludere pe viaţă de la JO a ministrului rus al Sporturilor, Vitali Mutko, şi a secretarului Iuri Nagornih.

Condiţiile ca un sportiv rus să poată participa sunt extrem de stricte, după ce vor fi testaţi în mai multe rânduri pentru dopaj.

Este pentru prima oară în istoria olimpismului când un comitet olimpic este exclus integral la o ediţie la JO. La Rio, în 2016, federaţiile au putut decide dacă exclud sau nu sportivi ruşi şi doar cea de atletism a hotărât să nu accepte atleţii Rusiei.

0