Reacția României la amenințările Rusiei

by Genko Genko

La câteva ore după ce Ministerul rus al Afacerilor Externe lansase un ”avertisment” către București, prin care le cerea liderilor români să fie mai ”reținuți în declarații” atunci când vorbesc de Rusia, a venit și reacția diplomației române.

”România a susținut și susține în continuare, împreună cu partenerii săi din UE și NATO și în termeni întru totul similari, necesitatea respectării independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Aceasta este poziția principială a României, susținută consecvent și în alte contexte similare, în care frontierele recunoscute internațional au fost modificate unilateral sau puse sub semnul întrebării, cu ignorarea principiilor fundamentale ale dreptului internațional. Tentația MAE rus de a transfera criza gravă pe care Federația Rusă o traversează, în prezent, în relația sa cu comunitatea europeană și euro-atlantică în zona relațiilor bilaterale cu România este nefundamentată și constituie o greșeală”, se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al diplomației române, Brândușa Predescu.

Citește și: Rusia amenință România, sugerându-le liderilor de la București să fie mai ”reținuți în declarații”

Totodată, diplomatul român consideră regretabil ”faptul că acumulările pozitive înregistrate în cursul anului 2013 în dialogul bilateral româno-rus sunt relativizate de partenerii noștri de la Moscova, în contextul în care poziția României nu urmărește altceva decât asigurarea durabilă a unui climat de stabilitate și predictibilitate în Europa”.

CITIȚI ȘI...