Reacția ministrului român de Externe la decretul transnistrean de aderare la Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Decretul așa-numitului lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, cu privire la punerea în aplicare a rezultatelor așa-zisului referendum de acum 10 ani privind „independența Transnistriei”, trebuie privit în contextul în care în regiune, în decembrie, vor avea loc „aşa-zise alegeri prezidenţiale”, a declarat ministrul de Externe de la București, Lazăr Comănescu, în cadrul unei emisiuni la postul românesc Realitatea TV.

„Evident că asistăm în această perioadă la tot felul de poziții exprimate de o persoană sau alta, de știri mai mult sau mai puțini verdicie. Eu cred că, într-adevăr, această noutate care a apărut astăzi ține foarte mult de acest context în care se vehiculează tot felul de informații și în care se testează anumite lucruri, mai ales într-un context în care în Transnistria, în decembrie, vor avea loc așa zise alegeri prezidențiale, iar lucrurile acestea trebuie privite într-un asemenea context. Ceea ce este esențial este faptul că Republica Moldova este un stat independent, un stat în privința căruia problemele cu care se confruntă trebuie găsite pornind de la necesitatea prezervării integrității teritoriale suveranității Republici Moldova. Și repet, este vorba de o abordare însușită inclusiv de actorii la care m-am referit în Formatul ‘5+2’”, a spus oficialul român.

Totodată, el a susținut că semnarea acestui decret ar putea să aibă legătură și cu acordul de liber schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Amintim că, liderul regimului separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc, a semnat un decret privind punerea în aplicare a referendumului din 2006, în cadrul căruia 97% dintre participanţii la scrutin au votat pentru independenţa regiunii şi aderarea ei ulterioară la Federaţia Rusă.

În context, autorităţile moldoveneşti au anunțat că se adresează către actorii internaţionali implicaţi în procesul de reglementare a conflictului transnistrean cu rugămintea de a lua atitudine faţă de actul emis la 7 septembrie curent de către liderul de la Tiraspol în vederea evitării unei derapări a procesului de negocieri şi apariţiei unor noi tensiuni în această parte a Europei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...