Reacţia lui Plahotniuc la scenariile în care ar putea deveni premier

Reacţia lui Plahotniuc la scenariile în care ar putea deveni premier

Partidul Democrat (PD) neagă scenariul în care oligarhul Vlad Plahotniuc ar putea deveni premier, în contextul în care marţi Curtea Constituțională a instituit procedura de „suspendare temporară” a președintelui Igor Dodon, iar mai mulţi analişti politici, dar şi liderul Partidului Liberal (PL) Mihai Ghimpu au declarat că decizia CC îi „deschide portița” lui Plahotniuc să ocupe fotoliul de premier.

„Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, precizează pentru a patra oară în acest an că actualul Guvern, condus de premierul Pavel Filip, îşi va duce mandatul până la capăt şi nu există nicio intenţie de schimbare a acestuia din funcţie şi nicio intenţie a liderului PDM de a ocupa această funcţie. Mai mult, preşedintele PDM împreună cu întreaga conducere a partidului îşi exprimă satisfacţia faţă de activitatea prim-ministrului şi îi acordă toată susţinerea politică lui şi echipei de miniştri, pe care îi va sprijini activ în îndeplinirea cu succes a programului de guvernare”, se arată într-un comunicat remis de PD.

Scenariile vehiculate au fost catalogate de PD ca fiind „minciuni lansate de câteva personaje toxice, care se ascund în spatele activităţii politice sau jurnalistice pentru a manipula opinia publică”.

>De menţionat că până şi fostul președinte al CC, Alexandru Tănase a declarat că, Plahotniuc ar putea ajunge premier fără ca președintele Igor Dodon să semneze un decret în acest sens, decizia Curții Constituționale din 17 octombrie, privind procedura de numire a ministrului Apărării, deschizând o portiță în acest sens, susține fostul președinte al instituției.

Citeşte şi: Poate ajunge Plahotniuc premier în urma deciziei Curții Constituționale? Ce spune Alexandru Tănase

„Cred că poate fi aplicată, dar tot prin intermediul Curții. Ar fi cu adevărat deocheat, chiar dacă e un mecanism perfect constituțional. Da, cred că este posibil de aplicat pentru orice situație în care președintele refuză să-și îndeplinească atribuțiile constituționale”, a declarat Alexandru Tănase în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

El a mai spus însă că asta ar fi o „încercare de trișare a sistemului”, iar un Guvern astfel instituit ar avea mari probleme de legitimitate.

Citeşte şi: Ghimpu: Plahotniuc va deveni prim-ministru

Şi președintele PL Mihai Ghimpu a declarat marți seara că oligarhul ar putea deveni următorul prim-ministru, ca urmare a ultimei decizii a Curții Constituționale privind procedura de numire a ministrului Apărării. El este de părere că această decizie a deschis o portiță prin care Plahotniuc își poate „îndeplini visul”.

„Și nu doar atât, prin Hotărârea CC, “Președintele” I. Dodon este scutit de explicații și protejat în fața Kremlinului și a propriului electorat, pentru că nu petrecărețul de la Condrița va semna Decretul de desemnare, dar A. Candu”, a scris Ghimpu pe Facebook.

0