Reacția lui Dodon la decizia CEC: Un act nedemocratic, care a lezat dreptul a mii de cetățeni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Decizia Comisiei Electorale Centrale, de a respinge inițiativa de modificare a Constituției, în favoarea căreia s-au colectat peste 405 mii de semnături, este una „nedemocrată”, susține liderul PSRM Igor Dodon.

Potrivit acestuia, CEC a luat astăzi o decizie nedemocrată și a lezat dreptul a mii de cetățeni de a vota în cadrul unui referendum.

„Astăzi, CEC a adoptat o altă decizie nedemocrată: a lezat dreptul a mii de cetăţeni de a vota în cadrul unui referendum. Partidul Socialiștilor a susținut de la început această inițiativă, de a colecta semnături, și a sprijinit ideea organizării unui referendum. Credem că adevăratul act democratic al unui popor este participarea în mod acciv la alegerea directă a șefului statului. Cu toate acestea, CEC, sub controlul complet al majorităţii oligarhice din Parlament, crede în mod diferit. Această decizie nu este legală și nu este justificată prin niciun argument”, se arată într-un mesaj al socialistului.

Dodon spune că PSRM își exprimă profunda indignare față de poziția CEC și a președintelui Iurie Ciocan și cere Comisiei să respecte prevederile legale și să anunțe un referendumul constituţional cu privire la alegerea șefului statului în mod direct de către cetățeni.

Inițiativa de desfășurare a unui referendum privind modificarea Constituției la capitolele alegerea și demiterea președintelui, reducerea numărului de deputați și lipsirea acestora de imunitate, a fost respinsă de către Comisia Electorală Centrală.

Reprezentanții CEC au validat cele peste 400 de mii de semnături prezentate de către grupul de inițiativă, dar și-au motivat decizia prin faptul că nu s-au respectat toate cerințele constituționale, în speță prevederile articolului 141 din legea supremă.

Potrivit președintelui Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, nu s-a respectat prevederea precum că „cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”.

„S-a constatat că numărul de 20 de mii de semnături a fost atins doar în Chișinău, Bălți și Orhei, adică doar trei unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi”, a declarat Iurie Ciocan.

Menționăm că articolul 141 din legea supremă prevede că revizuirea Constituției poate fi inițiată de „un număr de cel puţin 200.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova cu drept de vot. Cetăţeni care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...