Un război total în Europa nu este o idee paranoică

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Izbucnirea unui război în Europa nu reprezintă o idee paranoică, este de părere Anne Appleabaum, jurnalistă distinsă cu prestigiosul Premiu Pulitzer și director al Global Transitions Program la Institutul Legatum din Londra.

Appleabaum își începe articolul în Washington Post vorbind despre vara poloneză a anului 1939.

Pe parcursul întregii sale vieți de adult, scrie jurnalista, i-au fost arătate fotografii din acea vară: copii care se joacă la soare, femei îmbrăcate modern pe străzile din Cracovia. Ba chiar a văzut o imagine de la o nuntă din iunie 1939, în grădina casei pe care o deține acum. Toate aceste fotografii transmit un sentiment de osândă, pentru că știm ce s-a întâmplat mai departe. În septembrie 1939, Germania nazistă a invadat Polonia. „Ocupație, haos, distrugere, genocid”, scrie Appleabaum.

Citeşte şi: (VIDEO) Putin declară că Rusia nu se pregătește să intre în conflicte la scară mare, dar amenință cu forța nucleară

Cele mai multe persoane care participaseră la nunta din acea vară au murit sau au fugit, dar niciuna nu s-a mai întors vreodată.

În retrospectivă, toate par naive acum. În loc de a celebra nunți, oamenii au trebuit să lase totul baltă, să se mobilizeze de război total, cât încă mai era posibil. Și acum vine întrebarea: ar trebui ucrainenii, în vara lui 2014, să facă la fel? Ar trebui ca Europa centrală să li se alăture?

„Îmi dau seama că această problemă sună apocaliptic și prostește, pentru cititorii din Europa sau SUA”, menționează autoarea. În ultimele zile, trupele rusești care poartă pavilionul unei țări care nu există – Novorusia – au trecut frontiera de sud-est a Ucrainei. Academia Rusă de Științe a anunțat recent că va publica o istorie a Novorusiei în această toamnă, care ar fi început să fie construită de Ecaterina cea Mare.

Numeroase hărți ale Novorusiei circulă în Mosova, unele includ și Kharkiv și Dnipropetrovsk, orașele care sunt, totuși, la sute de kilometri distanță de batalioanele separatiștilor. Unele hărți plasează Novorusia de-a lungul coastei, conectând Rusia la Crimeea și în cele din urmă la Transnistria, provincia din Republica Moldova ocupată de ruși. Chiar dacă Osetia de Sud și Abhazia, provincii „sculptate” din Georgia nu sunt recunoscute ca state, ele pot reprezenta modele după care Novorusia poate crește tot mai mult în timp.

Citeşte şi: Grybauskaite: Rusia este „practic în război contra Europei”

Genocidul ucrainenilor ostili Rusiei

Soldații ruși vor trebui să creeze Novorusia – câți din ei vor pune umărul, asta depinde de cât de greu se duc luptele din Ucraina și cine îi ajută, dar în cele din urmă Rusia va avea nevoie de mai mulți militari pentru a controla aceste teritorii. Novorusia nu va putea fi construită atât timp cât există ucraineni care vor să rămână ucraineni. Alexandr Dugin, ideologul lui Putin, a propus recent o soluție: „Ucraina ar trebui să fie curățată de idioți. Sugerez genocidul ucrainenilor. Cretinii diabolici sunt surzi la vocea Logosului, și sunt mortali datorită stupidității lor incredibile. Nu cred că aceștia sunt ucraineni. Ucrainenii sunt slavi frumoși. Aceștia au apărut din văgăuni ca o rasă bastardă”.

Însă Novorusia va fi, de asemenea, greu de susținut dacă are oponenți în vest. În Rusia există însă discuții și pentru rezolvarea acestui impediment. Autoarea amintește de declarația liderului ultranaționalist rus Vladimir Jirinovsk, care a spus recent că Polonia și statele baltice riscă să fie „șterse de pe fața pământului” în contextul escaladării conflictului din Ucraina, soarta Europei de Est fiind în mâinile lui Vladimir Putin.

O persoană mult mai serioasă, disidentul rus Andrei Piontkovski, a publicat recent o analiză, în contextul în care Putin a transmis lumii întregi că nu ar trebui să se pună cu Rusia nucleară. Piontkovski este de părere că Putin ia, într-adevăr, în calcul posibilitatea unui atac nuclear, poate asupra unei capitale baltice, poate asupra unui oraș polonez, pentru a demonstra că NATO este o entitate goală, fără sens. Într-adevăr, în exerciții militare în 2009 și 2013, armată rusă a simulat un astfel de atac asupra Varșoviei.

Citeşte şi: (FOTO) Războiul hărților pe Twitter: Canadienii îi iau peste picior pe ruși pentru că trec accidental granița Ucrainei

„Sunt toate acestea niște nebunii. Poate. Și poate Putin este prea slab pentru a face aceste lucruri, poate că e vorba despre o tactică de intimidare sau poate că oligarhii lui îl vor opri”, continuă Anne Appleabaum. Dar „Mein Kampf” părea, de asemenea, isteric pentru publicul german și din Vest. Ordinul lui Stalin de a lichida clase întregi și grupuri sociale ne-ar fi părut la fel de dement, dacă l-am fi auzit.

Dar Stalin și-a pus amenințările în practică nu pentru că era nebun, ci pentru că și-a urmat logica proprie cu multă dedicare și pentru că nimeni nu l-a oprit. Chiar în acest moment, nimeni nu poate să-l oprească nici pe Putin. Deci suntem paranoici dacă ne pregătim de război total? Sau suntem naivi dacă nu facem asta?

Citeşte şi: (VIDEO) Putin: Situația din Ucraina îmi amintește de cel de-al Doilea Război Mondial


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...