Rata inflației a scăzut în luna septembrie până la 3%

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În luna septembrie curent, rata anuală a inflației pentru ultimele 12 luni a constituit 3%, fiind cu 0.6 puncte procentuale inferioară celei din luna precedentă, părăsind limita de jos a intervalului de variație de ±1.5 puncte procentuale de la ținta de 5%, după intrarea în luna august în intervalul menționat.

Rata anuală a inflației își continuă dinamica descendentă observată de la începutul anului curent. Această evoluție confirmă ultima prognoză a Băncii Naționale a Moldovei (BNM) cu privire la diminuarea graduală a inflației anuale, în condițiile unei cereri interne modeste, ajustării tarifului la energia electrică în luna aprilie, reducerii prețurilor la produsele alimentare și la resursele energetice pe plan regional și mondial, dar și datorită bazei înalte de comparație din anul 2015.

Riscurile externe asociate presiunilor dezinflaționiste sunt marcate de activitatea economică slabă din țările zonei euro și de continuarea recesiunii din Federația Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, spun cei de la BNM.

„Propagarea riscurilor externe se efectuează prin canalul remiterilor populației și cel al comerțului extern cu implicații asupra diminuării pe termen scurt a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni. Potențialele riscuri la adresa inflației decurg din volatilitatea sporită a piețelor financiar-valutare internaționale, evoluția prețurilor la petrol alături de incertitudini asociate prețurilor internaționale la materiile prime și produsele alimentare. Principalele riscuri de proveniență internă sunt asociate tergiversării ajustării tarifelor reglementate, modificării de accize în contextul politicii fiscale pentru anul 2017, precum și recoltei din anul 2016. Din cele menționate se observă prevalarea riscurilor dezinflaționiste și se anticipează diminuarea ritmului anual de creștere a prețurilor, inclusiv din cauza bazei înalte de comparație din anul 2015”, anunță BNM.

Similar perioadelor anterioare, dinamica anuală a inflației de bază (2.0 puncte procentuale) și a prețurilor la produsele alimentare (1.9 puncte procentuale) au exercitat cel mai mare impact asupra ratei anuale a inflației sub influența deprecierii monedei naționale din ultimul an, dar și a secetei din anul precedent. De menționat însă contribuțiile din partea acestora, sunt inferioare față de luna precedentă. Totodată, contribuțiile din partea prețurilor reglementate și din partea prețurilor la combustibili au fost negative: minus 0.4 și minus 0.1 puncte procentuale respectiv.

Rata inflației lunare a consemnat un nivel de 0.6 la sută ca urmare a majorării prețurilor la produsele alimentare cu 0.6%, a prețurilor la mărfurile nealimentare cu 1.1% și menținerii prețurilor la servicii la nivelul lunii august.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...