Raportul extrem de critic la adresa guvernării, dezbătut în PE: Moldova este cea mai săracă țară din Europa, dar Plahotniuc trăiește în lux

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Invalidarea alegerilor din Chișinău, modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, legile privind amnistia fiscală, lipsa libertății mass-media, persecutarea activiștilor opoziției și celor din societatea civilă au fost principalele subiecte în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European în care a fost dezbătut raportul cu privire la implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Potrivit experților, raportul este unul deosebit de critic la adresa guvernării de la Chișinău, fără de precedent până acum.

„Moldova pare să fie prima țara căreia i s-au impus, din partea Uniunii Europene, condiționalități atât de importante, cum ar fi suspendarea fondurilor de asistență. Sunt îngrijorat pentru că, în ultimii ani, se constată o îndepărtare continuă a Republicii Moldova de la standardele democratice europene. Regret că autoritățile moldovenești aleg să ignore avizul comun și recomandările unor instituții europene consacrate, printre care și Comisia de la Veneția. Sunt vizate mai ales recentele modificări aduse legii electorale. Parlamentul European și alte instituții europene au făcut tot posibilul pentru a-i explica Chișinăului că legislația în domeniul electoral nu trebuie schimbată și ajustată în anul dinaintea scrutinului electoral principal”, a declarat în timpul dezbaterilor europarlamentarului Petras Auštrevičius, raportorul pentru Republica Moldova și unul din autorii proiectului de rezoluție.

Auštrevičius a ținut să mai puncteze că „alegerile parlamentare sunt de o importanță vitală pentru viitorul Republicii Moldova și relațiile sale cu UE”.

„În raport se vorbește de stat capturat. E mult mai rău decât stat capturat, sunt cetățenii capturați. Întrebarea e cum să sancționăm oligarhii, fără să afectăm cetățenii”, a spus și europarlamentarul Laurențiu Rebega.

Iar Monica Macovei a vorbit din nou despre luxul de care se bucură liderul PD, Vladimir Plahotniuc, pe fondul sărăciei din Moldova: „Republica Moldova este cea mai săracă țară din Europa, dar Plahotniuc trăiește în lux. Banii trebuie să ajungă la oameni. Când oamenii ies în stradă și își cer dreptatea, trebuie să știe că suntem alături de ei”.

Iar Comisarul European pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn, a vorbit despre o revizuire a relațiilor dintre Chișinău și Bruxelles.

„Uneori, am impresia că oamenii pretind să fie pro-europeni, pro-Occident, dar, când vine vorba de fapte, nu văd cum aplică ei valorile europene. Trebuie să luăm anumite decizii, dacă aproape toate recomandările noastre, nu doar sfaturile Comisiei Europene, ale Parlamentului European, dar și cele ale Comisiei de la Veneția nu au fost respectate. Trebuie să luăm măsuri. Credibilitatea noastră este în joc În toate contextele de lucru cu autoritățile moldovene, atragem atenția asupra nevoii de a continua reformele în beneficiul cetățenilor moldoveni. Așteptăm să fie întreprinse acțiuni urgente în domeniul investigării fraudei bancare, al luptei împotriva corupției la nivel înalt și nevoii de a asigura că următoarele alegeri parlamentare sunt desfășurate în mod corect și liber. Din păcate, nu am văzut progrese din partea Moldovei pentru a răspunde îngrijorărilor noastre”, a menționat Hahn.

Au existat și voci care au criticat raportul, manifestându-și susținerea pentru puterea de la Chișinău. Cei mai vocali au fost aliații Partidului Democrat, eurodeputații PSD, dar și cei din ALDE. Ei au vorbit despre „pericolul rusesc” și au spus că în ultimii doi ani au „existat și progrese”.

Raportul va fi supus votului în ședința Parlamentului European ce va avea loc astăzi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...