(RAPORT) În ultimii 42 de ani numărul vertebratelor s-a redus cu 58%

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Populațiile de mamifere, pești, păsări, amfibieni și reptile din lume s-au redus drastic cu 58% în 42 de ani (între 1970 și 2012) și acest declin va continua dacă nu se frânează această tendință, a avertizat World Wide Fund for Nature (WWF) în raportul său Planeta Vie 2016, citat de AFP.

„Biodiversitatea își va continua declinul iar mediul natural pe care îl cunoaștem astăzi se va prăbuși dintr-o dată”, a avertizat directorul general al WWF International, Marco Lambertini. Declinul populațiilor speciilor sălbatice este cel mai îngrijorător”, a subliniat el. Va înregistra o scădere în medie cu 67% până în 2020, dacă nu se face nimic în acest sens.

„Suntem pe cale să asistăm la un recul al vieții pe planetă, de care noi suntem în parte responsabili (…) este un factor de risc major pentru noi”, a subliniat și Pascal Canfin, director general al WWF Franța.

Precedentul raport, apărut în 2014, constata o scădere cu 52% a populațiilor de vertebrate în lume între 1970 și 2010.

Pentru a măsura evoluția lor, WWF, în colaborare mai ales cu Societatea zoologică din Londra, a studiat 14.152 de populații aparținând unor 3.706 de specii de vertebrate. Deosebit de afectate sunt animalele de apă dulce, ale căror efective sunt în cădere liberă: 81% în medie între 1970 et 2012.

Acestea sunt victime ale exploatării în exces, uneori involuntară (când se prind accidental în plase), ca delfinii de râu precum și pierderea habitatului lor natural. Efectivele de specii terestre s-au redus cu 38%. Din cauza braconajului, numărul elefanților din Africa de exemplu s-a redus cu 111.000 de exemplare din 2006, existând în prezent doar 415.000, potrivit ultimelor date.

Populațiile din mediul marin au scăzut cu 36%. O treime din speciile de rechini și de pisici de mare sunt deja amenințate cu extincția, în principal din cauza pescuitului în exces.

În general, amenințarea cea mai frecventă pentru populațiile în declin este pierderea sau degradarea habitatului lor din cauza activităților agricole, exploatării forestiere, extracției miniere, transporturile, producția de energie…

Alte cauze sunt exploatarea în exces (vânătoare, pescuit, braconaj….), poluare (industrie, urbanizare..), speciile invadatoare și bolile.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...