Putin, supărat pe tehnologie: Google, Twitter şi Facebook i-au dat de gol invazia în Ucraina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O investigație inedită cu repercusiuni politice globale este în plină desfășurare în Occident. Folosind tehnologia digitală de ultimă oră, analiști independenți descoperă pas cu pas dovezi care incriminează Moscova în criza din Ucraina.

Fotografii de pe smartphone-uri, imagini din satelit, postări video YouTube și pe rețele de socializare demască faptul că trupele rusești acționează în conflictul din estul Ucrainei, relatează ziarul New York Times.

Citeşte şi: Rusia: Pierderile militare pe timp de pace, secret de stat

Socializarea, bat-o vina!

Rusia a negat cu insistență implicarea trupelor sale în luptele date de separatiștii din estul Ucrainei contra militarilor comandați de Kiev.

Însă, soldații ruși rămân tot oameni ai vremurilor noastre, așa că zeci de înregistrări postate de aceștia pe YouTube, pozele de pe conturile de Instagram, Twitter sau Facebook fac cunoscută prezența lor în zonele de conflict.

Li se adaugă imagini surprinse de sateliți în programul Google Earth și postările soldaților ruși de pe VKontakte, versiunea rusească a Facebook.

„Cercetători independenți, folosind resurse cu acces liber și o metodologie riguroasă, au demonstrat că armamentul și trupele asigurate de Rusia au jucat un rol important în conflictul din estul Ucrainei”, explică fostul ambasador american la Kiev, John E. Herbst.

Herbst a contribuit și el la această muncă, punându-și semnătura pe raportul „Ascuns în plină vedere: Războiul lui Putin din Ucraina”, recent dat publicității de Consiliul Atlantic, un centru de analiză din Washington.

Citeşte şi: (SONDAJ) Încrederea rușilor în Putin se menține la cel mai înalt nivel din istorie

Conflictul continuă

Cele mai recente poze prelucrate de analiștii independenți datează din februarie, dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat miercuri, 27 mai, că Rusia încă menține trupe în estul Ucrainei și își continuă livrările de armament.

„Rusia încă își face simțită prezența în Ucraina. Această informație ne-a parvenit de la serviciile noastre, dar se completează cu datele culese din surse libere”, a afirmat Stoltenberg.

Raportul vine înainte cu câteva săptămâni de votul prin care țările membre UE trebuie să decidă dacă vor reduce sau nu nivelul de sancțiuni economice îndreptate împotriva Rusiei pentru intervenția militară din Ucraina.

Mașinăria de propagandă

„La modul în care funcționează propaganda din Rusia pare aproape imposibil să te apropii de adevăr. Dacă încerci să îi descâlceşti ițele, nu faci decât să te alături zgomotului făcut de ea. În schimb, sursele libere și toate datele publice care se găsesc pe aceste platforme online fac lumină în acest caz”, consideră Eliot Higgins, unul dintre analiștii britanici implicați în descâlcirea misterelor conflictului din Ucraina.

O analiză a craterelor întâlnite la tot pasul în estul Ucrainei combinată cu filmulețe lansării unor rachete din teritoriul rusesc învecinat reprezintă pentru membrii Consiliului Atlantic o dovadă clară că Rusia a deschis focul peste granița cu Ucraina.

Orașul Panchenkove, din Lugansk, de exemplu, pare să fi fost luat la țintă de bateriile de rachete rusești amplasate peste graniță, lângă Gukovo.

Citeşte şi: Armata rusă mobilizează trupe şi sute de echipamente la o bază de lângă graniţa cu Ucraina

Invazie ascunsă

Folosind imaginile din satelit și pozele puse de soldații ruși pe rețelele de socializare, raportul demonstrează că taberele militare amplasate în imediată apropiere a graniței cu Ucraina au fost folosite ca baze de incursiune pe teritoriul țării vecine.

Bazele rusești, după cum menționează raportul „sunt la vedere pentru orice utilizator al Google Earth sau Google Maps”.

Filmulețele de pe YouTube dau și ele la iveală adevărul despre conflict. În august 2014 o filmare cu un convoi militar traversând zona Staraia Stanitsa din Rusia.

În februarie anul acesta, separatiștii din estul Ucrainei postează o înregistrare video în care mașinile aceluiași convoi defilează nestingherite pe teritoriul ucrainean.

Fotografiile anexate raportului demonstrează inclusiv tipul de armament expediat de ruși în taberele separatiștilor proruşi.

În imagini se văd coloane de tancuri, sisteme antiaeriene SA-22, lansatoare de rachete Grad și vehicule blindate de recunoaștere.

Citeşte şi: Biden denunță „agresiunea” lui Putin în Ucraina și cere menținerea sancțiunilor europene

Liniștea dinaintea furtunii

Surse diplomatice susțin că la întâlnirea de la mijlocul lunii acesteia dintre secretarul de stat american John Kerry și președintele Putin, oficialul american i-a înmânat liderului rus o serie de fotografii incendiare referitoare la invazia din Ucraina.

Acestea însă, nu au fost făcute publice niciodată. Oficialii ruși susțin în continuare că informațiile recepționate în Occident sunt false, iar Kievul poartă vina pentru neatingerea unui acord politic clar în criza din Ucraina.

Secretarul general al NATO nu a oferit detalii asupra numărului de trupe pe care Moscova le-a comasat recent la granița să de vest.

Alți oficiali din cadrul Alianței Nord-Atlantice vorbesc însă de nouă batalioane aflate deja pe poziții lângă granița cu Ucraina, alte cinci batalioane urmând să li se alăture.

În total, între 10.000 și 15.000 de soldați ruși au fost trimiși către frontiera vestică a țării.

Miercuri, vicepreședintele american Joe Biden menționa într-un discurs că situația din Ucraina s-ar putea dovedi testul pe care Occidentul trebuie să îl treacă.

„Deocamdată, președintele Putin mizează pe puterea lui de rezistență”, a declarat Biden.

Citeşte şi: Replici dure între NATO și Moscova


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...