Putin şi Panama Papers: De ce puterea înseamnă mai mult decât banii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Putinofobia” a fost cuvântul nou introdus în limbajul internaţional de către Kremlin, luni, aceasta fiind reacţia Moscovei la acuzaţiile International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) privind implicarea preşedintelui rus Vladimir Putin în dosarele Panama Papers.

Documentele obţinute de ICIJ şi de partenerii săi media dezvăluie, printre altele, o reţea clandestină care face legătura între asociaţi ai lui Putin şi averi ascunse în companii offshore secrete, relatează CNN.

Guvernul rus a acuzat dezvăluirile jurnalistice Panama Papers drept o campanie uriaşă defăimătoare de discreditare a liderului rus, o încercare de a-l submina înainte de alegerile parlamentare din acest an.

De altfel, în dezvăluirile Panama Papers sunt implicaţi 12 foşti sau actuali lideri mondiali, iar de când ancheta a fost făcută publică, premierul islandez Sigmundur Gunnlaugsson şi-a dat demisia, în urma acuzaţiilor de nereguli financiare şi a protestelor populaţiei.

Însă nu acelaşi lucru este de aşteptat să se întâmple şi cu liderul de la Kremlin, publicul rus devenind cumva imun la acuzaţiile de corupţie referitoare la preşedinte şi la cercul său de apropiaţi.

Ani la rând, criticii lui Putin au încercat să ghicească cât de mare este averea acestuia, iar un analist politic a înaintat suma de 40 de miliarde de dolari, în anul 2007, subliniind că liderul de la Kremlin controlează părţi importante din industria petrolului şi cea a gazului din Rusia.

Anul trecut, şeful Hermitage Capital Management, care a fost cel mai mare investitor străin al Rusiei, a spus că averea lui Putin ar putea fi chiar şi de 200 de miliarde de dolari, însă în realitate niciodată nu au fost prea multe dovezi pentru a susţine aceste cifre estimative.

Aşa cum arată şi recentele dezvăluiri din documentele Panama Papers, sunt greu de obţinut dovezi clare când vine vorba despre Vladimir Putin – niciun singur document nu are acesta pe numele său. De fapt, puternicul preşedinte rus pare să aibă foarte puţine bunuri pe numele său.

Însă cei din cercul său de apropiaţi, prietenii săi, foştii colegi KGB şi oamenii de afaceri loiali despre care ICIJ a arătat că deţin proprietăţi de lux sunt oamenii din faţă în companii şi cei care se ocupă cu păstrarea banilor în bănci – printre aceştia, şi bunul prieten violoncelist Serghei Roldugin, cel care este naşul primului copil al lui Vladimir Putin, Maria.

Putin a acumulat putere, nu bani

Potrivit documentelor, o parte din bani au fost împrumutaţi către companii controlate de alţi apropiaţi ai liderului rus, provocând şi mai multe îngrijorări cu privire la spălarea banilor.

Numele lui Putin nu figurează însă pe niciun document, astfel că se pare că nu deţine legal nimic necorespunzător. Criticii săi susţin că, atunci când Putin vrea să-şi răsplătească prietenii, o face cu ajutorul unor împrumuturi bancare favorabile sau contracte guvernamentale lucrative de felul celor expuse în dezvăluirile Panama Papers.

Apoi, când vrea ceva în schimb, aceştia trebuie să se revanşeze sau există riscul ca bunăvoinţa preşedintelui să se termine. Cu alte cuvinte, puterea este ceea ce Putin a acumulat în anii de când conduce Rusia, nu bani, de care nu are nevoie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...