Putin acuză SUA că încearcă să creeze o lume unipolară pentru a deţine supremaţia

by Genko Genko

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a denunţat tentativele Statelor Unite de a crea „o lume unipolară”, avertizând că este afectată pacea la nivel global, informează Fox News.

Imediat după parada militară desfăşurată sâmbătă la Moscova cu ocazia Zilei Victoriei împotriva Germaniei naziste, liderul de la Kremlin a criticat voalat Statele Unite, sugerând că Washingtonul „ignoră principiile cooperării internaţionale”.

„Asistăm la tentative de creare a unei lumi unipolare. Mentalitatea de creare a unor blocuri militare tinde să capete amploare. Acest lucru subminează sustenabilitatea dezvoltării la nivel global”, a declarat Vladimir Putin.

„Obiectivul nostru comun ar trebui să fie dezvoltarea unui sistem egal de securitate pentru toate ţările. Este necesar un sistem care să poate face faţă ameninţărilor moderne, construit pe fundamente regionale şi globale de nealiniere militară. Doar în acest fel putem garanta pacea şi calmul în lume”, a spus Putin.

Rusia a celebrat, sâmbătă, 70 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste în al II-lea Război Mondial, momentul central fiind parada militară din Piaţa Roşie. Cu ocazia paradei, Vladimir Putin a adoptat un ton relativ conciliant faţă de Occident, mulţumind Franţei, Marii Britanii şi Statelor Unite pentru contribuţia la victoria împotriva Germaniei naziste în al II-lea Război Mondial.

CITIȚI ȘI...