Publicarea raportului Kroll de către Andrian Candu, elementul care l-a transformat pe Ilan Șor într-un „partener foarte cooperant”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Publicarea raportului Kroll de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, pe blogul său a fost „ultimul element de convingere și de convertire a lui Șor dintr-un partener necooperant, într-un partener foarte cooperant”. Declarația a fost făcută de expertul Transparency International, Veaceslav Negruța, fost ministru al Finanțelor, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Potrivit lui Negruța, deși se vehiculează că publicarea raportului de către președintele Parlamentului ar fi fost un „act de eroism și curaj”, el personal este sceptic să creadă că a fost „bunăvoința și intenția de a informa publicul” cu privire la ce s-a întâmplat. „Eu mai degrabă văd că această scurgere de informație, deși raportul a fost unul confidențial și, sub semnătură, a fost prezentat de către companie Băncii Naționale, s-a făcut intenționat. Pe de o parte oferindu-i principalului vizat de acel raport un coridor și timp de a ataca în instanțele britanice de a se apăra. Doi, dacă urmărim foarte atent, eu presupun că scurgerea acestei informații a fost ultimul element de convingere și de convertire a lui Șor dintr-un partener necooperant, într-un partener foarte cooperant”, a declarat Veaceslav Negruța.

„Să nu uităm că asta s-a întâmplat în 2015. Exact după asta s-au întâmplat anumite evoluții și guvernarea are grijă ca nu cumva acel actor din raportul Kroll să fie atins, supărat de cineva, inclusiv de instituțiile de investigații, de instanțele de judecată”, a mai declarat expertul.

Veaceslav Negruța și-a exprimat regretul că deși a fost elaborată o strategie de recuperare, autoritățile statului sunt prea pasive în această privință. Din fericire, sunt mai multe investigații pornite peste hotare, cum ar fi în cazul „Danske Bank” din Estonia sau în cazul sistemului bancar și a unor bănci din Letonia. „Vrem noi sau nu vrem, Moldova fiind un element important în mașinăria regională, s-ar putea să vedem în direcție inversă anumite investigații, solicitări de informații și atunci s-ar putea ca informația de la Kroll-1 sau Kroll-2 să fie foarte utilă ca să facem și autoritățile de aici mult mai deschise și mult mai cooperante”, a mai afirmat Negruța.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...