PSRM caută 10 voturi pentru inițiativa lui Dodon de modificare a Constituției; PLDM acuză că proiectul este „tendențios”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova este în căutarea semnăturilor pentru proiectul de modificare a Constituției, elaborat de preşedintele Igor Dodon, astfel încât şeful statului să aibă dreptul de dizolvare a Parlamentului, în afară de circumstanţele prevăzute de actuala Constituţie. Un număr de 24 de deputaţi socialişti şi-au pus semnătura pe acest proiect, alţi deputaţi refuzând, deocamndată, să semneze.

În cadrul şedinţei de astăzi a Legislativului, deputatul PSRM Vlad Bătrîncea a îndemnat fracţiunile parlamentare să semneze pentru proiectul de modificare a Constituției, elaborat de preşedintele Igor Dodon, precizând că 24 de deputaţi socialişti au semnat documentul.

„Vă îndemn să susţineţi propunerea de revizuire a Constituţiei, astfel încât Parlamentul să poată fi dizolvat, după practica Austriei, Letoniei sau a altor state. PSRM a acordat 24 de semnături. Aşa cum sunt necesare 34 de semnături, îndemn fracţiunile parlamentare şi deputaţii neafiliaţi să semneze documentul, cu toată responsabilitatea şi seriozitatea”, a solicitat Bătrîncea.

Iniţiativa preşedintelui nu este susţinută, însă, şi de alte fracţiuni parlamentare. Vicepreședintele PLDM Vadim Pistrinciuc a declarat că propunerile lui Dodon vin în contradicţie cu normele juridice şi a îndemnat deputaţii să nu susţină proiectul.

„Cu regret, am constatat că aceste propuneri sunt în contradicţie cu normele juridice. Se creează impresia că aceste lacune juridice sunt făcute intenţionat, astfel încât proiectul să fie respins. Nu vom semna acest proiect şi îndemnăm celelalte fracţiuni să facă la fel”, a reacţionat Pistrinciuc.

La rândul său, democratul Marian Lupu a cerut deputaţilor să nu facă „publicitate gratuită” preşedintelui Dodon şi să se axeze pe „probleme mult mai serioase”.

Speakerul Andrian Candu s-a arătat cu „adevărat surprins” de anunţul socialistului, declarând că, deocamdată, proiectul transmis de şeful statului nu a ajuns la deputaţi.

Modificările propuse în proiect vizează alte temeiuri de dizolvare a Parlamentului, de cât cele stipulate în art. 85 al Constituției. Se propun 5 temeiuri suplimentare de dizolvare a Parlamentului, caracteristice formelor de guvernămînt parlamentare, semi-prezidențiale.

Astfel se propune ca Președintele Republicii Moldova să poată dizolva Parlamentul în următoarele cazuri:

1. după consultarea fracţiunilor parlamentare. Exemplul Consituţiei franceze.

2. în cazul în care Parlamentul nu a implementat timp de 12 luni voinţa poporului exprimată în cadrul unui referendum consultativ. Exemplul din Constituţia României.

3. în cazul în care referendumul republican pentru demiterea şefului statului s-a soldat cu un rezultat negativ. Exemplul din Constituţia Slovaciei şi Austriei.

4. legea bugetului de stat nu a fost aprobată la 2 luni de la începutul exerciţiului financiar. Exemplul Consituţiei Estoniei şi Bulgariei.

5. prin referendum iniţiat de preşedintele ţării. Exemplul Constituţiei Estoniei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...