Proprietățile miraculoase pentru sănătate ale liliacului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primăvara alături de alte flori, ne putem bucura de parfumul și culorile liliacului dar și de numeroasele sale proprietăți benefice asupra organismului.

Liliacul (Syringa vulgaris) face parte din familia Oleaceelor și este un arbust lemnos a cărui înălțime poate ajunge până la șapte metri, cu ramuri drepte și lujeri puțin muchiați. Este originar din Peninsula Balcanică și cultivat pe scară largă în toată Europa și în America de Nord, ca plantă ornamentală. Până în prezent sunt cunoscute 12 plante ca făcând parte din genul Syringa și peste 400 de varietăți cultivate, potrivit site-ului.

La noi în țară, cunoscut și sub denumirile de mălin, argavan, ergovan, boroștean, iorgovan, pelin, scumpie, scânteie, orgonă sau crimolin, este prezent în grădini, parcuri, mai ales în zonele de deal și câmpie. Liliacul, de asemenea, crește și spontan, îndeosebi în regiunile sudice și pe coastele însorite.

Are tulpina lemnoasă cu scoarța brun-cenușie, iar frunzele sunt ovate sau lat-ovate, la bază cordate și au până la 12 centimetri lungime, fiind de culoare verde-întunecat. Florile sunt simple sau duble, plăcut mirositoare, multiflorale, în culori diferite, de la liliachiu la alb, roz și chiar și galben. Liliacul înflorește începând cu luna aprilie și până în luna iunie. Fructul este o capsulă.

Pe lângă frumusețea și mirosul lor plăcut, florile de liliac au foarte multe proprietăți terapeutice. Liliacul conține glucide, substanțe amare, amidon, rezine, glucozizi ideale în tratarea anumitor afecțiuni. Florile și frunzele de liliac conțin zaharoză, sirigină, emulsină, invertină, siringopicrină și alte elemente active care le conferă proprietăți astringente, revulsive, tonice, calmante, vasodilatatoare, vermifuge, decolorante, stomahice, antireumatice, în scop terapeutic folosindu-se toate părțile plantei, mai puțin rădăcina.

Florile de liliac sunt folosite sub formă de infuzii, decocturi, tincturi, cataplasme, unguente. Infuzia din flori de liliac are proprietăți hipoglicemiante, de reducere a nivelului de zahăr din sânge. Este folosită în medicina populară în tratamentul gripei, tuberculozei, răcelii, tusei, diareei, pietrelor la rinichi. Gargara cu infuzie din flori de liliac ajută în vindecarea laringitei și a altor afecțiuni ale gâtului.

Efectul lor antiinflamator este apreciat în medicina populară, de secole, florile fiind utilizate în tratarea durerilor lombare, bolilor musculare și articulare, artritei și reumatismului, pentru ameliorarea inflamațiilor. Se pot aplica comprese cu tinctură sau decoct din flori de liliac. Unguentul din flori de liliac este recomandat ca remediu pentru vânătăi, zgârieturi, eczeme, răni, ameliorarea nevralgiilor, durerilor reumatice sau celor provocate de artrită.

Apa din flori de liliac se obține umplând o sticlă, pe jumătate, cu flori, peste care se adaugă alcool, până la un litru. Compoziția se păstrează la întuneric 2-3 săptămâni după care se filtrează și peste lichidul obținut se toarnă apa distilată, în proporție de 1 la 2. Amestecul obținut se folosește sub formă de comprese pentru ten ori pentru piele.

Unguentul se prepară din 40 de grame de flori de liliac, puse la macerat într-un litru de ulei, timp de două săptămâni, într-un loc întunecos și cald. Zonele dureroase se ung cu acest amestec, de câteva ori pe zi, masându-se ușor.

Din frunzele liliacului se prepară infuzie care poate fi folosită în tratamentul împotriva colicilor hepatici, utilizându-se atât pentru calmarea durerilor hepatice, cât și pentru restabilirea bunei funcționări ficatului. De asemenea, reduce febra, contribuie la detoxifierea organismului și redă pielii elasticitatea și luminozitatea. Decoctul din frunze fierte în lapte dulce se folosește la curățarea tenului, fiind benefic în cazul pielii iritate, arse de soare, înroșite sau care prezintă pete.

Frunzele proaspete aplicate sub formă de cataplasme pe frunte sau în zona tâmplelor ajută la calmarea durerilor de cap.

Infuzia din muguri de liliac este recomandată bolnavilor de glaucom și diabet. Uleiul eteric din flori, se utilizează extern, în tratamentul artritelor și reumatismului.

Florile de liliac sunt frumos parfumate de aceea sunt folosite la realizarea parfumurilor. În scop fitoterapeutic se utilizează scoarța, frunzele, mugurii și florile.

Supranumit „floarea memoriei”, oamenii spun ca mirosul său trezește amintiri demult uitate, care pot fi retrăite în cele mai mici detalii. Liliacul semnifică misterul iubirii. De aceea, în funcție de culorile sale, liliacul poate să transmită mesaje de dragoste sau sentimente prietenești.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...