Proiect de lege controversat, aprobat în Parlament! Militarii ar putea aplica forța fizică în privința minorilor, femeilor și bătrânilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Militarii Armatei Naționale scoși la apărarea unor instituții de stat ar putea aplica forța fizică, inclusiv procedee speciale de luptă pentru apărarea obiectivelor pe care le-a fost dată comanda să le ocrotească. Mai mult, soldații ar putea primi dreptul de a aplica forța fizică chiar și în privința minorilor, femeilor, inclusiv însărcinate, sau persoanelor în etate, cu unica „recomandare” de a „evita, pe cât este posibil” acest lucru.

Cel puțin aceasta este prevăzut într-un proiect de lege al Ministerului Apărării, înaintat în Parlament și votat astăzi în prima lectură cu votul majorității deputaților. Proiectul a fost criticat de deputații din opoziție care l-au etichetat drept unul vag și prea permisiv.

Astfel, proiectul de lege prevede că „militarii Armatei Naționale aplică forța fizică, inclusiv procedee speciale de luptă, pentru autoapărare, pentru respingerea atacurilor asupra militarilor și a persoanelor civile, asupra reprezentanților legii, asupra altor persoane antrenate în asigurarea ordinii și siguranței publice, pentru curmarea încălcărilor de lege, pentru reținerea delincvenților, pentru înfrângerea rezistenței opuse cerințelor legale, în cazul în care metodele nonviolente nu asigură îndeplinirea obligețiilor ce le revin”.

Totuși, un alt articol precizează că „se va evita, pe cât este posibil, aplicarea forței fizice împotriva minorilor, în cazul în care vârsta acestora este evidentă sau este cunoscută, împotriva femeilor, a persoanelor în etate și a persoanelor cu semne vizibile de dizabilitate”, iar articolul următor interzice aplicarea forței fizice „împotriva femeilor cu semne vizibile de graviditate, cu excepția cazurilor când acestea atacă personalul militar ori altă persoană, inclusiv în grup, când opun rezistență periculoasă pentru viața și sănătatea oamenilor, dacă acțiunile de acest gen nu pot fi curmate pe alte căi și cu mijloace nonviolente”.

Reprezentantul Ministerului Apărării care a prezentat proiectul de lege în Parlament, nu a putut însă răspunde la întrebările deputaților cu privire la cel care va fi în drept să constate „semnele vizibile de graviditate, de dizabilitate sau vârsta evidentă a minorilor”.

Cu toate acestea, proiectul de lege privind regimul armamentului și munițiilor convenționale, mijloacelor speciale și dispozitivelor militare definite de Armata Națională și de forțele militare străine aflate legal pe teritoriul Republicii Moldova a fost aprobat în prima lectură.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...