Primul mare examen pentru UE în 2017; Ce se va întâmpla cu Olanda?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primul test electoral important pentru viitorul Uniunii Europene va avea loc în data de 15 martie 2017, atunci când în Olanda vor avea loc alegeri generale.

Geert Wilders este unul dintre cei mai cunoscuți politicieni populiști din Europa. Iar o victorie a Partidului Libertății, o formațiune fondată de Wilders, ar însemna o nouă lovitură pentru Uniune, după referendumul din Marea Britanie de anul trecut care a declanșat procesul de părăsire a UE de către Londra.

Citește și: (FOTO) Alegeri periculoase în Olanda: Extremiştii promit dezislamizarea ţării şi că vor scăpa de „scursura marocană”

Vestea bună e că pentru prima dată în ultimii doi ani, Gert Wilders este cotat cu șansa a doua în alegerile de miercurea viitoare de către cea mai mare platformă de integrare a sondajelor de opinie din Olanda. Dar predicția sondajelor de opinie a fost infirmată atât la referendumul din Marea Britanie cât și la alegerile din SUA.

„Partidul pentru Libertate (PVV), condus de politicianul olandez de extremă-dreapta Geert Wilders, a căzut pe locul al doilea în Peilingwijzer, un agregator de sondaje de opinie, pentru prima dată din noiembrie 2016. În cazul în care alegerile ar avea loc acum, PVV va câștiga 15,7 la sută din voturi, aproximativ o jumătate de procent mai puțin decât Partidul Liberal Popular, condus de actualul prim-ministru Mark Rutte, lider al Partidului Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) „, scrie publicația Politico.com.

A doua veste bună este aceea că și în cazul în care câștigă, există multe șanse să se realizeze o coaliție a partidelor tradiționale care să poată guverna și să izoleze Partidul Libertății condus de Wilders, o formațiune extremistă cu care nimeni nu pare a fi dispus să se alieze.

Dar, cu toate acestea, o victorie a formațiunii conduse de Geert Wilders, chiar dacă nu va reuși să formeze guvernul, va însemna o veste proastă pentru Europa. Un nou lider extremist, după Marine Le Pen, liderul Frontului Popular din Franța, sau Nigel Farage, fondatorul UKIP, cel mai influent susținător al Brexitului, se apropie periculos de guvernare.

Un politician născut din frica de Islam

Geert Wilders, 54 de ani, este un politician carismatic de extremă dreapta care și-a construit discursul politic pe o retorică anti-islamică. Ideea principală a doctrinei sale este „stoparea islamizării Olandei”.

Partidul său a fost pe primul loc în preferințele electoratului în ultimii doi ani. În mai 2016 a înregistrat susținerea unui sfert din electoratul olandez, dar de atunci a început să scadă.

Geert Wilders și-a început cariera politică lucrând pentru Partidul Popular, fiind scriitor de discursuri. Este ales consilier local al orașului Utrecht în anul 1996.

Părăsește partidul în anul 2004 din cauza diferențelor de opinie ireconciliabile în privința minorității islamice din Olanda. În anul 2008, realizează un film documentar despre viziunea sa asupra islamului și compara Koranul cu Mein Kampf, celebra lucrare a lui Hitler care a devenit doctrina Partidului Național Socialist, partidul nazist.

„Geert Wilders le-a promis alegătorilor că în cazul în care va câștiga alegerile va închide toate moscheile din Olanda, va închide granițele și va scoate țara din Uniunea Europeană”, se scrie într-un articol publicat de cotidianul britanic Daily Express.

În acest an, stabilitatea și viitorul Uniunii Europene vor fi testate în alegerile din Olanda, în cele din Franța și cele din Germania. În Olanda și Franța, sistemul politicii liberale tradiționale este amenințat de populiștii Wilders și de Marine Le Pen, iar un eventual eșec al păstrării poziției de cancelar pentru Angela Merkel ar reprezenta sfârșitul Uniunii Europene așa cum o știm.

Citește și: Financial Times: Începe să se contureze ceva de necrezut – ruperea Europei

Într-o astfel de situație tragică, din planul Junker ar putea avea câștig de cauză varianta cu o Europă cu mai multe viteze, încercându-se păstrarea unei comunități economice, dar mult mai slabă din punct de vedere politic și cu un viitor nesigur.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...