Primele zece luni din 2015 sunt cele mai călduroase înregistrate vreodată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Temperatura medie globală din primele zece luni ale acestui an a fost cea mai ridicată din istoria măsurătorilor meteorologice, a anunțat miercuri National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA – Agenția americană pentru oceane și atmosferă), transmite AFP.

Luna trecută a doborât, de asemenea, recordul pentru cea mai călduroasă lună octombrie înregistrată vreodată, de la începutul măsurătorilor meteorologice în 1880.

Publicate cu câteva săptămâni înainte de Conferința asupra climei, ce va fi găzduită de Paris la începutul lunii decembrie (COP21), aceste date demonstrează că anul 2015 are mari șanse de a intra în istorie drept cel mai călduros an înregistrat vreodată. Dintre lunile acestui an, doar în ianuarie și aprilie nu au fost depășite recordurile de temperatură.

Până în prezent, în cursul acestui an, temperatura medie la sol și la suprafața oceanului a fost cu 0,86 grade Celsius mai ridicată decât media secolului XX.

„Perioada ianuarie — octombrie a fost cea mai caldă astfel de perioadă din intervalul de timp 1880-2014, depășind precedentul record stabilit anul trecut cu o creștere a temperaturii de 0,12 grade Celsius”, conform NOAA.

În ceea ce privește diferitele continente și regiuni geografice, America de Nord a cunoscut cea mai călduroasă lună octombrie din 1963 și până în prezent, în Australia a fost cel mai călduros octombrie din 1910 și până în prezent, iar în Africa nu s-a înregistrat niciodată o lună octombrie mai caldă decât cea de anul acesta.

În schimb, notează NOAA, în câteva părți din America de Sud, Europa de Est și Rusia s-au înregistrat temperaturi mai scăzute față de media obișnuită pentru aceste regiuni.

Curentul cald El Nino, mai puternic în acest an, a contribuit de asemenea la creșterea temperaturilor cu 0,85 grade Celsius peste media secolului trecut, „cel mai ridicat nivel al temperaturilor înregistrat vreodată pentru luna octombrie”, conform NOAA.

Conferința COP21, care se va desfășura la Bourget, în nordul Parisului, între 30 noiembrie și 11 decembrie, are drept obiectiv negocierea unui acord mondial privind limitarea creșterii temperaturii medii globale cu 2 grade Celsius prin raport cu temperatura medie din perioada preindustrială.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...