În primele luni ale anului, mii de moldoveni au plecat în vacanță peste hotare: Unde au călătorit aceștia

În primele luni ale anului, mii de moldoveni au plecat în vacanță peste hotare: Unde au călătorit aceștia

În ianuarie-martie 2017 agenţiile de turism şi turoperatorii au acordat servicii turistice la 27,9 mii de turişti şi excursionişti, cu 29,1% mai mult decât în perioada corespunzătoare din anul 2016. În același timp, circa 19 mii de moldoveni au călătorit în străinătate, arată datele Biroului Național de Statistică.

Majorarea numărului de turişti şi excursionişti a fost condiţionată de cresterea numărului de participanţi la turismul emiţător (+35,3%), turismul intern (+20,4%) şi receptor (+2,8%).

Din cei 1,5 mii de turişti şi excursionişti străini, care au vizitat Republica Moldova şi au beneficiat de serviciile agenţiilor de turism şi a turoperatorilor, 62,3% au sosit în scopuri de odihnă, recreere şi agrement, 30,4% – de afaceri şi profesionale şi 7,3% – de tratament.

Potrivit BNS, ponderi mai însemnate în numărul total de turişti şi excursionişti străini sosiţi în Republica Moldova le-au revenit cetăţenilor din România – 17,6%, Federaţia Rusă – 12,4% și Ucraina – 11,1%. De asemenea, am mai avut vizitatori din Turcia, Marea Britanie, Germania, SUA, Italia, Olanda ș.a.

Prin intermediul agenţiilor de turism în ianuarie-martie 2017 au plecat în străinătate 19,4 mii de turişti şi excursionişti, sau cu 35,3% mai mult față de perioada similară din anul 2016.

Majoritatea cetăţenilor moldoveni au plecat în străinătate în scopuri de odihnă, recreere şi agrement. Cetăţenii Republicii Moldova au preferat să călătorească, în principal, în România (38,6% din total plecaţi în străinătate), Bulgaria (15,4%), Egipt (12,6%), Ucraina, Italia, Turcia, Grecia ș.a.

Numărul de turişti şi excursionişti participanţi la turismul intern a constituit în primele 3 luni ale anului 7 mii, în creştere cu 20,4% comparativ cu aceeași perioadă din 2016. Deplasarea rezidenţilor moldoveni în interiorul ţării, în scop turistic, a fost organizată în special de agenţiile de turism şi turoperatorii din municipiul Chişinău şi regiunile de dezvoltare Centru şi Sud, mai arată datele BNS.

0