Prețurile alimentelor, la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani; Până când?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La nivel global, prețul alimentelor a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani, înregistrând o scădere de 14% între lunile august 2014 și mai 2015, arată experții Băncii Mondiale.

Principala cauza o reprezintă scăderea dramatică a prețului petrolului, aceasta angrenând o reducere a costurilor de cultivare și a prețului îngrășămintelor aplicate în culturile agricole, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale.

Prețul scăzut al petrolului a favorizat dezvoltarea unor culturi abundente de grâu, porumb și orez pe anul în curs. Odată cu scăderea costurilor în exploatarea terenurilor agricole, piața mărfurilor alimentare s-a bucurat și de reducerea costurilor de transport, fapt ce a asigurat o scădere stabilă a prețului alimentelor, în ciuda ușoarei reveniri a prețului petrolului.

Între august 2014 și mai 2015, grâul a înregistrat cea mai mare scădere de preț, de 18%, urmat de orez cu 14 procente și porumb, 6%.

Momentul coincide și cu impunerea embargoului la alimente de către Rusia, producătorii europeni de produse agro-alimentare reclamând pierderi de 9 miliarde de euro ca urmare a scăderii dramatice a prețurilor pe piața din UE.

La sfârșitul lunii trecute, Moscova a anunțat prelungirea embargoului pentru produsele agro-alimentare din UE, Norvegia, Statele Unite, Australia și Canada până în august 2016.

Măsura ar putea influența evoluția prețului la alimente la nivel global, pe măsură ce Rusia caută alți furnizori de pe alte continente. În același timp, Statele Unite și țările din UE au recurs la livrări masive de alimente pe piața asiatică.

Următoarele luni ar putea marca însă o creștere a prețurilor pe piața produselor cerealiere. Apariția fenomenului meteorologic El Nino, aprecierea dolarului și creșterea prețului la petrol pot provoca o scumpire a alimentelor.

O influență în stabilirea prețului o vor avea și cererea masivă de porumb din industria carburanților bio și implementarea unor politici de susținere a marilor producători de orez, potrivit sursei.

Fluctuații neașteptate

„Scăderea prețului alimentelor a fost un eveniment binevenit. Populația aflată în stadiul de sărăcie a putut să asigure mâncarea pentru familii. Cu toate acestea, fluctuații neașteptate ale prețului alimentelor de bază sunt posibile, așa că rămâne crucial ca, guvernele țărilor să reacționeze de urgență în cazul atingerii unor praguri alarmante ale acestora”, a precizat Jose Cuestă, economist principal pe programe sociale la Banca Mondială.

Prețul cerealelor a scăzut constant în perioada supusă analizei, ca urmare a producției abundente înregistrate la nivel global.

Scăderea nu a fost resimțita însă în țările afectate de Ebola sau de conflicte armate, inundații ori secetă, așa cum sunt Nigeria, Zimbabwe sau Malawi.

Banca Mondială a alocat peste 8 miliarde de dolari în cursul anului 2014 pentru programele de sprijinire a agriculturii și a sectoarelor conexe.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...