Preţul gazelor românești creşte cu 11%; Ce se întâmplă cu livrările spre Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) din România a decis, miercuri, o creştere cu circa 11% a preţurilor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale către clienţii casnici, categorie în care este inclusă şi populaţia, şi a anunţat că până la finalul anului nu va fi operată o nouă majorare de preţuri.

Majorarea prețurilor la gazele naturale nu vizează însă livrările în Republica Moldova, care importă, începând cu luna martie curent, resurse din România. Conform contractului semnat, pe parcursul anului 2015 în Republica Moldova România va livra peste un milion de metri cubi de gaze, la un preț de 1010 lei românești (250 de dolari americani) pentru 1000 m3.

Potrivit noului calendar, începând cu 1 iulie 2015, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei va fi de 60 de lei/MWh, comparativ cu 53,3 lei/MWh cât este în prezent. Calendarul prevede o majorare anuală până în 2017, respectiv de la 1 iulie 2016 preţul va fi de 66 lei/MWh, iar începând cu aprilie 2017, de 72 lei/MWh, scrie presa română.

Guvernul de la București arată că, având în vedere perioada de timp mare prevăzută pentru acest angajament, se are în vedere ca, la 1 aprilie 2018, să fie rediscutat preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică.

Astfel, pentru 1 aprilie 2018 preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populaţiei este estimat la 78 lei/MWh, pentru 1 aprilie 2019 este estimat la 84 lei/MWh, iar pentru 1 aprilie 2020, la 90 lei/MWh.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...