Presa română: Anul nu are semne bune pentru Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Anul nu are semne bune pentru Republica Moldova, comentează presa română. Premierul desemnat, Ion Sturza, nu a putut luni să-și prezinte programul, fiind boicotat în Parlament, astfel încât președintele trebuie să facă acum o nouă nominalizare pentru această funcție, ultima la care are dreptul înainte de a fi dizolvat Parlamentul.

Este un nou episod în luptele politice fără sfârşit care se dau în Moldova. Dacă şi următoarea nominalizare făcută de preşedinte va fi respinsă, se va ajunge la alegeri anticipate, scrie digi24.ro.

O controversată decizie luată de curând de Curtea Constituţională de peste Prut spune că politicienii care formează o majoritate parlamentară absolută îi pot impune preşedintelui ce premier să nominalizeze. Această majoritate încă nu există, dar au apărut negocieri de migraţie între partide, spune presa de la Chişinău. Iar un nume tot mai vehiculat pentru postul de premier este cel al omului de afaceri Vlad Plahotniuc, cel care conduce din umbră Partidul Democrat.

În urma deciziei Curţii Constituţionale, dacă democraţii vor reuşi să atragă suficienţi parlamentari de partea lor, vor putea să îl propulseze pe Plahotniuc direct la cârma guvernului. Dar apele sunt în continuare prea tulburi în Moldova. Iar creditorii internaţionali par să se fi împăcat cu gândul că această criză politică nu va dispărea prea curând.

Reprezentanţii Băncii Mondiale spun că măcar reformele ar trebui să fie continuate. Au cerut reforme fiscale şi energetice precum şi o curăţare a sistemului bancar aproape îngenucheat de frauda de un miliard dolari care a încins şi mai mult spiritele.

Însă, fără un guvern şi cu puterea negociată pe sub masă, nu prea are cine să se ocupe de reforme în Moldova. Acesta este şi motivul pentru care preşedintele României, Klaus Iohannis, a blocat împrumutul de 150 de milioane de euro pe care România ar fi trebuit să îl ofere guvernului de la Chişinău.

Cea mai săracă ţară din Europa, Republica Moldova, a devenit şi mai săracă după dispariţia unui miliard de dolari din bănci, scrie sursa citată. Inflaţia a crescut galopant în timp ce nivelul de trai a scăzut serios. 2015 a fost totodată un an dezastruos din punct de vedere politic. O simplă enumerare e lămuritoare: Republica Moldova a început şi termină anul cu un guvern interimar şi cu premier desemnat, după ce a schimbat trei premieri şi două coaliţii guvernamentale. Totul, într-un context geopolitic mai mult decât instabil – Chişinăul are un conflict îngheţat, cel din Transnistria, şi unul separatist foarte aproape de graniţele sale, în estul Ucrainei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...