Prăbuşirea completă a Ucrainei şi forţa militară a lui Putin – temerile de la malul Mării Negre

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Luptele din estul Ucrainei, dintre armată și separatiștii proruşi, provoacă neliniște nu departe de gurile Dunării, la Odesa, unde oamenii se tem că forța militară a Rusiei ar putea duce la „prăbușirea completă a Ucrainei”.

Nastia Sapoval, locuitoare a celui mai mare port al Ucrainei, este speriată că și mai multe probleme ar putea apărea în regiune, după ce o serie de bombardamente au vizat activiștii proucraineni, în timp ce separatiștii și-au anunțat planurile de a-și răspândi campania în Odesa, relatează USA Today.

Citeşte şi: (VIDEO) Explozie puternică la Odesa; Portul la Marea Neagră ar putea fi următoarea țintă a Rusiei

„Sigur că sunt îngrijorată”, spune Nastia, în vârstă de 19 ani, studentă la drept la Academia Militară din Odesa, care și-a pierdut mulți prieteni printre forțele guvernamentale care se luptă cu separatiștii din estul Ucrainei, în ultimele luni. Aceasta consideră că, dacă rebelii se apropie destul de mult de Odesa, „orice este posibil”.

Max Vitalievici, un tânăr de 17 ani care urmează cursurile unei școli vocaționale pentru a deveni mecanic, se confruntă cu posibilitatea de a fi recrutat când va împlini 18 ani, pentru a-și ajuta țara să se apere de avansul separatiștilor.

Tânărul spune că președintele Petro Porosenko, ales pe baza promisiunilor privind lupta împotriva corupției și revigorarea economiei ucrainene aflate în declin, ar trebui să facă tot ce este necesar pentru a restabili pacea.

Promisiunea liderului de la Kiev privind economia este nesigură însă în acest moment, pe măsură ce conflictul avansează, multe noi proiecte fiind suspendate. În plus, turiștii ruși, care constituiau o sursă majoră de venit pentru acest oraș de pe litoralul Mării Negre, au dispărut.

Geologul Nikolai Vasilievici, în vârstă de 58 de ani, dă vina pe războiul din estul țării pentru declinul economic. Acesta susține că economia este „destabilizata artificial” de separatiștii din estul țării care caută „prăbușirea completă a Ucrainei”.

Citeşte şi: (VIDEO) Mai multe monumente ale lui Lenin, demolate în regiunea Odesa

„Acestea sunt proiectele lui Putin”, spune geologul, care consideră că, „dacă nu ar fi fost interferența externă, ne-am fi rezolvat singuri problemele”.

Afacerile au mers atât de prost încât vânzătoarea de brelocuri Irina Dobrovolskaia, în vârstă de 43 de ani, a renunțat la vacanțe, și-a lăsat mașina acasă și merge cu autobuzul până la standul unde face comerț.

Femeia se teme că separatiștii vor aduce luptele pe străzile Odesei. Garnizoanele de „menținere a păcii” din regiunea separatistă Transnistria, aflată la o oră de condus depărtare, în Republica Moldova, reprezintă un alt motiv de îngrijorare: „Nu știi niciodată ce vor face forțele militare ale lui Putin”.

La rândul său, șoferul de taxi Serghei Popov, în vârstă de 55 de ani, un parașutist retras care a servit atât armata ucraineană, cât și pe cea sovietică, spune că războiul „ar putea cu ușurință” să ajungă în Odesa.

„Rusia are nevoie sudul Ucrainei, iar Odesa face parte din el. Dacă vor captura restul regiunii Luhansk, vor obține și Harkov și Odesa, desigur”, a precizat Popov.

Citeşte şi: Cine sunt și ce arme dețineau membrii grupării criminale din Transnistria, arestaţi la Odesa

Forțele ucrainene și separatiștii prorusi au început să retragă armele grele de pe liniile de front, ca parte a unui armistițiu fragil, care ar fi trebuit să între în vigoare pe 15 februarie în estul țării, unde lupte încrâncenate se poartă de aproape un an, în jur de 5.800 de persoane pierzându-și viața, din luna aprilie.

Cu toate că Odesa se află la mai mult de 600 de kilometri distanță de Doneţk, bastionul separatiștilor, portul de la Malul Mării Negre este bântuit de acest conflict. Mai mult de 50 de persoane au murit, în luna mai, când o clădire a fost incendiată în urma ciocnirilor dintre activiștii proruşi și susținătorii guvernului ucrainean.

Orașul s-ar putea confrunta din nou cu scene violente, după ce separatiștii au anunțat în această săptămâna o nouă fază a „Primăverii Ruse”, cerând o extindere a mișcării rebele către orașele Harkov, Kerson, Nikolaev și Odesa, potrivit unui mesaj postat pe Facebook de un membru al Parlamentului Ucrainei.

Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat în mai multe rânduri, ultima oară pe 5 martie, că „ținta lui Vladimir Putin este legată de gurile Dunării”. Odesa se află la circa 150 de kilometri distanță de granița cu România, respectiv localitatea Periprava, din nordul Deltei Dunării.

Cu o zi înainte, comandantul trupelor americane în Europa, generalul Frederick Hodges, a avertizat că președintele rus dorește să distrugă NATO. În plus, generalul american a mai acuzat Rusia că încearcă să obțină controlul asupra gurilor Dunării.

Citeşte şi: Asasinarea lui Nemțov și asemănările între politica lui Putin și cea a lui Stalin


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...