Poza unui român, folosită pe pachetele de țigări, fără acordul familiei. Aceasta cere despăgubiri de un milion de euro

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Trei români care locuiesc în Anglia spun că au descoperit imaginea tatălui lor, care a decedat acum doi ani, pe pachetele de țigări care se vând în mai multe țări din Uniunea Europeană. Avocatul din acest caz susține că despăgubirile morale ar putea fi de milioane de euro dacă se dovedește că imaginile sunt într-adevăr ale bărbatului și au fost folosite fără acordul familiei.

Pe milioane de pachete de țigări apare o imagine despre care se spune că este a unui român care a murit acum doi ani. Familia bănuiește că fotografia ar putea proveni din perioada în care bărbatul, care a decedat între timp, a fost internat la Spitalul Inimii din Cluj Napoca.

„Acum două trei săptămâni au constatat apariția pozei. A fost o întâmplare pentru că în momentul în care au aflat, practic nu au aflat ei direct, au venit niște prieteni în vizită «Bună ce faci? Uite ce am cumpărat din Anglia», ei fiind în Anglia, de la un magazin. «Asta e a lui taică-tu?» Exact așa s-a întâmplat. Poza circulă pe pachetele de țigări și din România și din Uniune. Acea poză de pe pachetele de țigări e una și aceeași cu pozele pe care le avem noi în timpul vieții, adică trăsăturile sunt în proporție de 100% acelea. Noi urmează să facem demersul spre Spitalul Inimii din Cluj Napoca unde a fost internat, coincidența este mult prea mare pentru că în momentul în care a apărut directiva, el a fost internat și a avut anestezie totală și a fost intubat și tot ce presupune asta. Familia îl recunoaște, prietenii îl recunosc, prietenii care l-au văzut de puține ori îl recunosc de pe pachetul respectiv și noi vrem acum de fapt, ce ne interesează, să vină cineva cu o probă, că e de la minister că e de la Consiliul Uniunii, să ne prezinte originalul fotografiilor făcute”, a declarat, pentru Mediafax, avocatul Adrian Cuculis, care se ocupă de acest caz.

Apărătorul a mai spus că familia are de gând să dea în judecată instituțiile abilitate și să ceară daune morale de un milion de euro.

„Uniunea Europeană și-a dat cu stângul în dreptul și nu a comunicat că ăia de fapt erau actori și că de fapt, ăia erau oameni reali. Să ne spună din faza incipientă cum stau lucrurile, să ne prezinte dovezile cu privire la persoana respectivă. O să mergem să dăm în judecată instituțiile abilitate, chemăm în garanție pe cine considerăm în așa fel încât să obținem informațiile respective. Deocamdată suntem în stadiul ante-procesual, facem adrese, primim răspunsuri. Familia nu a avut nicio pretenție financiară în principal. După ce am stat de vorbă, au spus ok, am cuantificat daunele morale la un milion de euro”, a mai declarat Adrian Cuculis.

Avocatul a mai explicat că poza face parte dintr-un proiect de 600.000 de euro prin care Uniunea Europeană a încercat să combată fumatul prin diminuarea cumpărării pachetelor de țigări, proiectul fiind extins către toate țările, iar România a avut obligația să introducă în legislația internă această directivă europeană.

„Dacă se va dovedi că lucrurile stau aşa, inclusiv Uniunea Europeană o să aibă o problemă pentru că va trebui să regândească directiva respectivă”, a conchis Adrian Cuculis.

Reprezentanții firmei producătoare de țigări însă dau vina pe Ministerul Sănătății: „Există trei seturi de imagini obligatorii pe care producătorii trebuie să le afișeze pe pachetele de țigarete. Ne-au fost puse la dispoziție în format electronic de către Ministerul Sănătății. Fiecare set se schimbă după un an. Deci setul actual este valabil până la 31 decembrie 2017”.

Pozele respective au fost selectate de către Comisia Europeană și pentru absolut toate există consimțământul persoanei în cauză, dacă este un adult în viață este al lui, dacă nu, este al familiei”, spune Magda Ciobanu, coordonatorul programului „Stop Fumat” din Ministerul Sănătății.

De cealaltă parte, Comisia Europeană spune că până acum, alți 60 de europeni au reclamat același lucru chiar pentru această fotografie.

„Au fost peste 60 de reclamații din mai multe state membre care fac referire la aceeași imagine. Putem spune cu siguranță că persoana din imagine nu este cea despre care vorbește familia din Cluj și orice asemănare este pură coincidență”, arată Comisia Europeană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...