Povestea singurului oraş rusesc de pe teritoriul NATO: Putin este unicul nostru lider

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Estonia este una dintre țările est-europene în care vor sosi în curând tancuri americane, artilerie și alte echipamente militare, după cum a anunțat secretarul Apărării din SUA Ash Carter, chiar în capitala acestei țări, Tallinn.

Citeşte şi: NATO a deschis un centru de comandă în Estonia

Însă aici există o comunitate care nu privește cu ochi buni noile evoluții americane din Estonia și Europa de Est, se arată într-un material BBC.

NATO are pe teritoriul său un oraș rus. Se numește Narva, iar atracția sa principală este un castel din secolul XII, așezat impunător deasupra râului cu același nume. Din vârful castelului poate fi admirată cetatea antică Ivangorod, care se întinde de-a lungul malului opus.

Așezarea a fost timp îndelungat un loc al conflictului dintre Est și Vest. Astăzi Ivangorod și fortăreața sa sunt în Rusia. Narva și castelul se află în Estonia, ceea ce înseamnă că sunt în Uniunea Europeană și în NATO.

Însă locuitorii din Narva sunt aproape în întregime ruși, iar convingerile lor la fel. Televiziunile rusești sunt urmărite în fiecare casă, hol de instituție și restaurant. La poalele castelului stă triumfătoare statuia lui Lenin, iar pe o stâncă de pe malul râului se află un tanc sovietic. Aici se adună mulțimi de oameni cu flori de Ziua Victoriei, când rușii de pretutindeni sărbătoresc înfrângerea naziștilor din 1945.

Citeşte şi: Șeful armatei din Estonia: „Omuleții verzi vor fi împușcați fără avertisment”

Flutură steagurile Rusiei

De Ziua Victoriei, lângă castel a fost organizat un concert, la care localnicii au venit fluturând o grămadă de steaguri. Erau drapele rusești, cu dungi albe, albastre și roșii. Erau și din cele sovietice, cu secera, ciocanul și steaua aurii pe un fundal roșu aprins. Însă nu era niciun steag estonian, cu albastru, negru și alb.

„Au propriile lor tradiții”, i-a spus un bărbat din zonă jurnalistului BBC care a făcut un reportaj în orașul rusesc.

Reporterul a dezvăluit că, în acea zi, a văzut chiar și un steag folosit de separatiștii proruşi în orașul ucrainean Doneţk, care este înfrățit cu Narva. Tânărul care flutura drapelul i-a spus că oamenii lui au nevoie de sprijin, pentru că „sunt bombardați chiar în acest moment”.

„Ce se întâmplă în Ucraina s-ar putea repeta aici?”, l-a întrebat jurnalistul. „Este foarte posibil. Estonia este pe undeva pe acolo”, a răspuns el arătând cu mâna către vest. „Suntem pe cont propriu. Guvernul își amintește de noi doar înainte de alegeri”, a continuat bărbatul.

Citeşte şi: Analist: Putin va ataca o țară NATO, Ucraina nu îi mai este de folos

Cum au ajuns rușii în Narva

Istoria spune că, pentru a ocupa Narva, sovieticii au bombardat până au pus aproape totul la pământ. Apoi au relocat acolo mii de civili ruși, pentru a construi sau – cum spun mulți estonieni – pentru a ocupa Narva.

Estonia și-a recăpătat independența în 1991, odată cu prăbușirea comunismului. De atunci a avut o relație destul de stângace cu cetățenii săi ruși, care reprezintă un sfert din totalul populației. Unii dintre ei nu au cetățenie completă și nici drept de vot.

Președintele acestei țări chiar a declarat la un moment dat pentru BBC că nu există niciun motiv în plus pentru a vorbi rusa în Estonia, față de a vorbi japoneza sau urdu. În opinia sa, doar vorbirea limbii ruse ar însemna legitimizare a 50 de ani de brutalizare sovietică.

Așa că rușii nu prea simt „îmbrățișarea călduroasă” a statului estonian. Și nu e ca și cum ar fi atât de ocupați să se îmbogățească încât să nu observe acest lucru. Narva a avut și zile mai bune. Uzinele uriașe care aveau cândva o sumedenie de angajați acum sunt goale.

Un bărbat de vârsta a treia pe nume Slava Konovalov l-a ajutat pe jurnalist să pătrundă într-o fabrică de textile abandonată, unde a lucrat mama sa, care s-a numărat printre acei ruși mutați aici după război. Când a luat primul salariu, a crezut că este vorba despre o greșeală. Era de trei ori mai mult decât câștiga în Rusia. Dar nu era nicio greșeală. Narva, susține Slava, era un loc foarte bun pentru ruși.

Citeşte şi: Ucraina: Situația este „la limita unui război de anvergură”

Astăzi, însă, afirmația nu mai este complet adevărată. Rușii din Estonia tot o duc mai bine decât conaționalii lor din Rusia, însă, în comparație cu estonienii, o duc mult mai rău. Câștigă cu aproape o treime mai puțin, în medie, decât estonienii.

Un singur lider – Vladimir Putin

Guvernul de la Tallinn crede că Moscova încearcă să se folosească de ei pentru a submina statul. Un reprezentant al Executivului, Ilmar Raag, susține că i-a întrebat pe locuitorii tineri din Narva cine este liderul lor. Răspunsul a fost Vladimir Putin.

„Dacă Putin spune acestei populații că ar trebui să facă ceva ostil, nimeni nu știe ce s-ar putea întâmpla”, a precizat Raag.

O asemenea ipoteză este negată însă de liderul de la Kremlin. „Doar o persoană nebună, doar într-un vis, și-ar putea imagina că Rusia ar ataca dintr-o dată NATO”, a declarat Putin într-un interviu acordat luna aceasta.

Estonienii se bazează acum pe luciditatea lui Vladimir Putin. Estonia este una dintre puținele țări NATO care respectă angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru apărare. A lansat și o campanie împotriva dezinformării care vine dinspre Moscova. Include noi materii de educație civică în școli și o nouă televiziune în limba rusă, care își are sediul chiar în Narva.

Citeşte şi: Dezvăluiri în premieră despre Putin, de la un fost prieten al liderului rus: Cât de mult l-a schimbat puterea

Succesul campaniei va fi măsurat în anii ce urmează. Între timp, dacă Putin chiar vrea să creeze probleme în interiorul NATO, are material cu care să lucreze.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...