Poroșenko a nominalizat doi candidați pentru funcția de premier al Ucrainei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Ucrainei Petro Poroșenko insistă pe demisia premierului Arseni Iațeniuk, el nominalizând doi candidați care ar putea să preia șefia Executivului de la Kiev. Este vorba despre actualul ministru al Economiei Natalia Iaresko și primarul orașului Liov Andrei Sadovi.

Secretarul de presă al președintelui Ucrainei, Sviatoslav Țegolko, a scris pe pagina sa de Facebook că în scopul depășirii crizei politice se impune o nouă coaliție în Rada Supremă și există trei variante în situația dată: „crearea unui guvern tehnocrat sub conducerea lui Iaresko, crearea unui guvern politic condus de Sadovi, sau să fie lăsate forțele parlamentare sa sugereze alte candidaturi”.

Demisia actualului prim-ministru Arsenii Iațeniuk este discutată în mod activ în Ucraina încă din 16 februarie, când Parlamentul a calificat ca nesatisfăcătoare activitatea guvernului aflat sub conducerea sa. Totuşi, pentru moţiunea de cenzură a căzut din lipsă de voturi.

În ultimele săptămâni, numele vehiculate în calitate de succesori ai lui Iațeniuk au fost cele ale lui Natalia Iaresko sau Vladimir Groisman (preşedintele Radei). Numele lui Sadovi nu a fost menţionat.

După 16 februarie, când Parlamentul nu a reuşit să demită guvernul lui Iațeniuk şi până în septembrie, Rada nu poate dezbate o nouă moţiune de cenzură care să ducă la căderea guvernului. Nici preşedintele ţării nu îl poate revoca pe prim- ministru. Iațeniuk poate demisiona în mod voluntar, dar până în prezent nu a dat semne că ar intenţiona să facă acest lucru, el exprimându-și hotărârea să-și continue mandatul.

O altă variantă ar fi crerearea unei noi coaliții în Parlamentul ucrainean, care să-și asume un nou program de guvernare.

Potrivit Constituției Ucrainei, coaliţia încetează să existe după ce numărul deputaţilor în aceasta este mai mic de 226. Dacă o nouă coaliţie nu este formată în Rada Supremă în termen de o luna de la dată încetării activităţii coaliţiei vechi, preşedintele are dreptul (dar nu şi obligaţia) de a dizolva Parlamentul şi să convoace noi alegeri parlamentare. Deocamdată în Parlament există coaliția formată după alegerile din 2014, denumită „Ucraina Europeană”, chiar dacă aceasta este deja nefuncțională.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...