Platon face noi dezvăluiri despre jaful miliardului; Care a fost rolul lui Iaralov, Shor, Filat, Leancă și Candu

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, aflat în prezent în arest, a făcut noi dezvăluiri în legătură cu jaful din sistemul bancar și rezervele Băncii Naționale.

Într-un interviu pentru portalul Newsmaker, Platon vorbește despre rolul oligarhului Vladimir Plahotniuc și al apropiaților acestuia în jaful din sistemul bancar și rezervele Băncii Naționale.

Platon susține că primele divergențe cu Plahotniuc le-a avut încă din 2009, atunci când oligarhul a reușit să-și pună în fruntea Procuraturii Generale și a Băncii Naționale oameni pe care-i controlează – Valeriu Zubco și Dorin Drăguțanu. Totodată, el îl acuză pe Plahotniuc că vrea să-i preia activele din afacerile pe care le are în Republica Moldova.

Vorbind despre „furtul miliardului”, Platon susține că bazele acestei operațiuni au fost puse în august 2014, atunci când Guvernul în frunte cu Iurie Leancă și-a asumat răspunderea asupra unui pachet de legi, printre care și una care permite Executivului să acorde garanții de stat fără acordul Parlamentului.

„Nu este necesar să ai mari abilități analitice pentru a înțelege cine este în spatele furtului de miliarde. Pentru a comite o astfel de crimă monstruoasă la nivel național, este nevoie să controlezi toate instituțiile puterii. Acestea trebuie să acționeze ca un mecanism unic, fără să pună prea multe întrebări.

Să începem analiza. De ce dintr-o dată în august 2014, când nu se cunoștea nimic despre vreo posibil criză, brusc Guvernul își asumă responsabilitatea și modifică o lege potrivit căreia are dreptul de a emite garanții ocolind Parlamentul?

Pe parcursul a 23 de ani de independență nimeni nu a îndrăznit să facă acest lucru, și dintr-o dată, când Parlamentul se afla în așteptarea vacanței, se întâmplă acest lucru. Operațiunea a început să fie pusă în aplicare în luna august”, a declarat Platon.

Platon susține că aici a avut un rol important ministrul Economiei de la acea oră, Andrian Candu, care răspundea atunci de „blocul economic” în alianța de guvernare.

„Andrian Candu a fost coleg cu Dorin Drăguțanu în cadrul companiei Pricewaterhouse Coopers. Tot Candu este cel care i l-a adus pe Drăguțanu lui Plahotniuc în 2009, pentru a fi pus în fruntea Băncii Naționale”, a mai declarat Platon. 

El susține că anume această lege, privind acordarea garanțiilor de stat, i-a permis lui Plahotniuc și celor din jurul său să scoată din țară impresionante sume în valută.

„Pe de o parte, Banca Națională a pus presiuni pe Leancă să ofere garanțiile de stat, iar pe de alta, a furnizat valută către cele trei bănci, pentru a fi scoasă din țară. Acești băieți, în frunte cu Plahotniuc, nu au nevoie de lei, ei au nevoie de dolari și euro. Asta nu se putea face fără controlul asupra Procuraturii Generale și a Centrului Național Anticorupție, care vedeau în regim online că din țară sunt scoase sute de milioane de dolari, dar au tăcut”, a mai spus Veaceslav Platon.

Potrivit acestuia, în această „combinație, calul de bătaie a fost Ilan Shor. El a făcut toată treaba murdară. Iar acțiunile lui au fost coordonate de Serghei Iaralov”.

„Iaralov a fost și este omul de legătură între Shor și Plahotniuc. Eu nu cred că banii din BEM au mers la companii ale lui Plahotniuc. El este foarte atent. Banii au fost încasați de diferite persoane în cash. Nu știu cum au împărțit prada, dar se pare că lui Shor nu i-a rămas prea mult, de vreme ce a fost nevoit să ia un credit de 12 milioane de dolari de la Victoriabank pentru a-și cumpăra un avion”, a mai spus Platon.

Veaceslav Platon spune că Plahotniuc are nevoie de acești bani deoarece suportă cheltuieli imense: „Plahotniuc întreține o serie de funcționari de nivel înalt și mediu. Spre exemplu în 2016 Plahotniuc a atras un grup de deputați transfugi. Pe lângă banii pe care i-au primit atunci pentru că au părăsit fracțiunile lor, aceștia mai primesc între 3 și 5 mii de dolari pe lună”

Vorbind despre rolul lui Filat în jaful secolului, Platon spune că a fost atras în această combinație de către Ilan Shor.

„Știu sigur că Filat i-a împrumutat bani lui Shor cu o dobândă foarte mare. Și nu puțini bani. Eu am fost martor. Ce era cu acești bani, de unde el i-a luat, eu nu știu. Mai știu că ei au fost parteneri în unele afaceri, pe care le-a gestionat Shor. Am toate motivele să cred că Filat a priceput prea puține în activitatea bancară și pur și simplu nu a înțeles ce s-a întâmplat cu adevărat. Știu că lui i s-a spus că acestea au fost simple operațiuni bancare, cu toate că nu a fost așa. El a crezut orbește în Shor și Plahotniuc, care l-au prostit ca pe un iepuraș. E foarte greu de înțeles pentru un om de stat când i se aduc bani care-i sunt prezentați drept dividende din afaceri, iar apoi le spui procurorilor că asta a fost mită”, a mai spus Veaceslav Platon.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...