Planul lui Navalnîi, după ce va fi externat din spital. Ce are de gând să facă opozantul rus

by D M

Aleksei Navalnîi intenționează să se întoarcă în Rusia din Germania, unde se află spitalizat după o presupusă otrăvire luna trecută în cursul unei călătorii în Siberia, a indicat purtătoarea sa de cuvânt Kira Iarmîş într-o postare marţi pe Twitter.

Într-un răspuns la întrebări ale jurnaliştilor cu privire la proiectele de viitor ale lui Navalnîi, Iarmîş menţionează în postare: “Confirm încă o dată pentru toţi: alte opţiuni nu au fost luate în considerare”.

Publicaţia New York Times citează marţi un responsabil german din domeniul securităţii care a declarat că Navalnîi a discutat cu un procuror german despre atentatul asupra vieţii sale şi a spus că intenţionează să se întoarcă în Rusia imediat ce îşi revine, relatează Agerpres.

Starea lui Navalnîi, după ce ar fi fost otrăvit

Starea opozantului rus a început să se îmbunătăţească, putând să respire singur fără ventilaţie mecanică.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat de asemenea marţi că “orice cetăţean al Federaţiei Ruse este liber să părăsească Rusia şi să revină în Rusia. Dacă un cetăţean al Federaţiei Ruse îşi reface starea de sănătate, atunci desigur toată lumea va fi fericită”.

La 20 august, lui Navalnîi i s-a făcut rău la bordul unui avion între Siberia şi Moscova după ce a băut un ceai la aeroport. Spitalizat iniţial la Omsk (Siberia), el a fost transferat la 22 august în Germania.

Germania a anunţat la începutul acestei luni că în urma testelor efectuate a rezultat că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, conceput în perioada sovietică în scopuri militare. Franţa a anunţat luni că a ajuns la aceeaşi concluzie pe baza propriilor analize, iar preşedintele Emmanuel Macron a denunţat o ‘tentativă de asasinat’.

Macron îi cere explicații lui Putin

Emmanuel Macron a discutat luni cu Vladimir Putin şi i-a cerut ”să se facă lumină deplin, de îndată” cu privire la ”tentativa de asasinare” a opozantului rus Aleksei Navalnîi, pe care o cataloghează drept o ”otrăvire”.

”O clarificare este necesară din partea Rusiei, în cadrul unei anchete credibile şi transparente”, i-a cerut şeful statului francez omologului său rus.

”Franţa împărtăşeşte, pe baza propriilor sale analize, concluziile mai multora dintre partenerii săi europeni cu privire la fapte de otrăvire cu un agent neurotoxic noviciok”, i-a spus Macron lui Putin.

În replică, preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său francez că acuzaţiile fără fundament formulate împotriva Rusiei în cazul opozantului Aleksei Navalnîi sunt ”nepotrivite”, a anunţat luni Kremlinul într-un comunicat.

sursa: stirileprotv.ro

CITIȚI ȘI...

Lasa un comentariu