Peste două tone de fructe și legume, retrase din comerț de angajații ANSA. Ce încălcări au fost depistate în urma controalelor

Peste două tone de fructe și legume, retrase din comerț de angajații ANSA. Ce încălcări au fost depistate în urma controalelor

Aproape 250 de kg de mere, 461 kg de citrice, 1.377 kg de legume rădăcinoase și 50 de kg de alte legume au fost retrase din comerț de către angajații Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în urma unor controale efectuate la 11 unități de comerț din municipiul Chișinău și Bălți cât și în raioanele Ialoveni, Strășeni cu privire la cerințele de calitate și comercializare pentru fructe și legume proaspete. În total, în urma controalelor au fost întocmite opt procese verbale de contravenții.

Potrivit ANSA au fost verificate secțiile comerciale și camerele frigorifice (depozite) de fructe și legume proaspete în aspect de respectare a cerințelor legislației din domeniul siguranței alimentelor.

În urma controalelor s-au constatat următoarele încălcări:

  • Se încalcă cerințele cu privire la aprobarea Cerințelor de calitate și comercializare pentru fructe și legume proaspete.
  • Fructele şi legumele expuse spre comercializare nu sunt marcate conform Legislaţiei în vigoare, conţin informaţii incomplete, astfel este imposibil de urmărit trasabilitatea produselor.
  • Lipsa informației necesare pentru consumatori despre: originea produsului, calitatea, calibrul, categoria, anul recoltei și informația cu privire la tratarea suplimentară a fructelor și legumelor în depozit.
  • Nu toate fructele şi legumele expuse spre comercializare sunt însoţite de certificate ce confirmă calitatea şi inofensivitatea acestora.
  • Activitatea personalului angajat în secția de comercializare a fructelor și legumelor proaspete în lipsa fişei medicale şi certificatului de instruire igienică.
  • Nu se respectă regimul termic indicat pe ambalajul original de la producători.
  • Expunerea în comercializare a fructelor și legumelor în stare de alterare (prezența urmelor de mucegai).
  • Legumele rădăcinoase (morcov, sfeclă, cartofi) plasate spre comercializare cu noroi.
0