Periculosul război al sancţiunilor reciproce

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Odată cu aprofundarea crizei din Ucraina, Occidentul și Rusia dau semne să se blocheze într-o serie de sancțiuni reciproce, care nu par să vestească ceva bun. Lovită de sancțiunile financiare dispuse de Occident, Rusia a instituit recent un embargo asupra importului de produse alimentare occidentale.

S-ar putea însă ca nu replica Rusiei să fie motiv de teamă pentru occidentali. S-ar putea ca adevărata amenințare să fie o criză financiară globală, declanșată de propriile lor acțiuni împotriva Rusiei, comentează Project Syndicate.

Citeşte şi: Merkel insistă pe menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei

Confundarea dorințelor cu realitățile

Rusia nu pare conștientă de pericolul care o paște și forțează nota, deși există un precedent, cel din 1998, când președintele de atunci, Elţin, minimaliza criza financiară din august al acelui an, declarând în fața telespectatorilor că „nu există riscurile devalorizării”. Dar după doar trei zile rubla s-a devalorizat iar piețele financiare s-au prăbușit.

Drama financiară trăită în 1998 pare să se repete sub alte aspecte și acum. Președintele Putin declară că economia Rusiei poate rezista ușor la sancțiunile occidentale și că nu vede riscuri majore.

Este posibil ca el să ia propriile dorințe drept realități. Dar dacă băncile rusești nu vor putea face operațiuni pe piețele financiare occidentale, se poate ușor pomeni că implicațiile nu afectează doar sistemul bancar, ci întreaga economie a țării.

Iar decizia Băncii Centrale a Rusiei de a ridica ratele dobânzilor pentru a sprijini rubla poate afecta grav creditele, împingând țara într-o recesiune pe termen lung, a cărei durată este greu de evaluat.

Marea enigmă stă însă în faptul că nimeni nu poate anticipa astăzi consecințele aplicării sancțiunilor financiare unei economii atât de mari cum e cea a Rusiei și nu este imposibil ca ele să amenințe stabilitatea sistemului financiar internațional.

Citeşte şi: Rusia pregătește noi sancțiuni împotriva Occidentului

Popularitatea lui Putin se consolidează paradoxal

În ce privește băncile europene, ele au împrumutat companiilor și instituțiilor rusești aproape 200 miliarde euro și au o pondere semnificativă în activele în euro din Rusia, care devin astfel foarte vulnerabile. Pluteşte în aer un fel de stres financiar, iar el poate evidenţia chiar în următoarele luni un deficit de capital în marile bănci europene.

Datorită legăturilor strânse cu Rusia în domeniul comerțului și mai ales al energiei, problemele financiare ar putea împinge Europa înapoi în recesiune, de unde abia a ieșit.

Consecințele sunt greu de prevăzut, dar există precedentul din anul 1998, când criză din Rusia a agravat declinul investitorilor în piețele emergente și a implicat grav fondurile suverane ale Argentinei, una din țările cele mai afectate.

Chiar și SUA sau UE au simțit pe pielea lor prăbuşirea prestigiosului LTCM (Long Term Capital Management), iar faptul a surprins în 1998 întreaga lume.

Nu pretinde nimeni că istoria se repetă, dar ne putem pune întrebarea: oare Europa este pregătită astăzi să facă față eventualului faliment al unei mari instituţii financiare?

În mod paradoxal, sancțiunile financiare consolidează pe plan intern popularitatea lui Putin. Dacă este așa, atunci ele nu vor încuraja Rusia să se așeze la masă tratativelor, Occidentul le va menține și, cu cât le va menține mai mult timp, cu atât va scădea credibilitatea lor.

Citeşte şi: Rusia ar putea interzice importul de automobile din Occident, dacă i se vor impune noi sancțiuni

Rusia pregăteşte extinderea embargoului

Pe de altă parte, președintele Putin este gata să reziste la toate presiunile externe, pregătit mereu să dea replica, mărind mereu miza, ceea ce îi mărește și mai mult popularitatea internă.

Parcă anume ca să întărâte Occidentul și să dea satisfacție propriilor cetățeni, Pravda anunța luni că replica Rusiei nu se va limita la embargoul asupra alimentelor.

Conform ziarului, au și fost făcute propuneri pentru extinderea lui și asupra altor produse fabricate. Ele au fost trimise lui Putin pentru aprobare și nu depinde decât numai de acesta dacă vor fi aprobate mai devreme sau mai târziu.

Mărind mereu miză, sancțiunile riscă să aibă efecte imprevizibile pentru ambele părți și trebuie să recunoaștem că stabilitatea financiară globală ar putea să nu mai fie ținută în frâu nici de cel mai puternic, nici de cel mai abil.

Stabilitatea are toate șansele să depindă de limitele acestui joc, care pare să nu aibă nicio limită.

Citeşte şi: Visul lui Putin, pe cale de a fi spulberat de sancţiunile europene


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...