PAS l-a denunțat pe Plahotniuc la Procuratură: Uzurpatorul trebuie pedepsit

PAS l-a denunțat pe Plahotniuc la Procuratură: Uzurpatorul trebuie pedepsit

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate îl acuză pe oligarhul și liderul PD Vad Plahotniuc de uzurparea puterii în stat și au depus la Procuratura Generala pentru a depune un denunț în acest sens.

PAS a depus, astăzi, un denunț împotriva acțiunilor lui Vlad Plahotniuc pentru atragerea la răspundere penală pentru infracțiunea de uzurpare a puterii în stat.

,,Cerem tragerea la răspundere a acestuia pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare a puterii. El este o persoană anonimă care a adus Moldova într-o criză economică profundă, își bate joc de părinții noștri, de tineri. Cerem ca uzurpatorii să fie pedepsiți”,a declarat lidera PAS, Maia Sandu, înainte de a depune denunțul.

Aceasta spune că ,,deși Procuratura este în captivitatea oligarhului”, aceasta este o șansă pentru a alege altă cale.

,,Chiar dacă înțelegem că Procuratura e capturată, noi le mai dăm o șansă, deoarece atunci când va fi stat de drept în Moldova, ei vor răspunde. Nu va răspunde doar Candu, Plahotniuc, cumetrii și fini, dar vor răspunde toti”, a conchis Maia Sandu.

,,Conform prevederilor constituționale, suveranitatea aparține poporului Republicii Moldova. Tot Constituția spune că nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu, iar uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului. Contrar acestor prevederi constituționale, Partidul Democrat, condus de Plahotniuc, care a luat la ultimele alegeri doar 15,8 % de voturi, ceea ce echivalează cu 19 mandate, și s-a situat doar pe locul 4 în lista partidelor care au acces în Parlament, deține la moment un număr de mandate care se apropie de o majoritate absolută, iar, împreună cu partidele-satelit, se apropie chiar de o majoritate constituțională. În numele cui exercită Plahotniuc și Partidul Democrat puterea de stat? De către cine i-a fost delegată această putere? Răspunsul este doar unul: Plahotniuc și Partidul Democrat exercită puterea în nume propriu, exclusiv în nume personal, această putere nefiindu-i delegată de către popor prin vot așa cum prescrie Constituția țării. Plahotniuc controlează acum toate cele 3 puteri în stat. Puterea legislativă este controlată prin faptul că și-a croit, prin corupție și șantaj, o majoritatea obedientă, precum și prin deținerea unei funcții neconstituționale – coordonator executiv al alianței de guvernare, prin intermediul căreia ia toate deciziile în numele Parlamentului, iar Parlamentul nu este decât o mașină de vot care are drept sarcină să legifereze deciziile lui Plahotniuc”, se arată în denunţ.

,,Plahotniuc conduce puterea executivă, prin faptul că cele mai importante decizii se iau de Plahotniuc, se anunță de Plahotniuc, iar Filip, cu tot cabinetul său de miniștri, nu fac altceva decât să se întrunească formal în ședință și să adopte ceea ce le dictează Plahotniuc. Plahotniuc controlează atât instanțele judecătorești, cât și Procuratura Generală. Controlul asupra Procuraturii Generale o exercită încă de la momentul semnării anexei secrete la acordul de constituire a AIE 2, atunci când oficial procuratura a fost împărțită politic și i-a revenit Partidului Democrat. Prin intermediul Consiliului Superior al Magistraturii, Plahotniuc numește în funcție judecătorii ascultători care iau, ulterior, doar decizii favorabile acestuia. Pentru aceste motive, cetățeanul Vladimir Plahotniuc trebuie atras la răspundere penală și declarat oficial ca uzurpator al puterii de stat – cea mai gravă crimă împotriva poporului”, se mai arată în denunțul PAS.

0