Parlamentul European a aprobat acordarea condiționată a 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia pentru bugete a Parlamentului European a aprobat avizul privind acordarea asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro destinată Republicii Moldova care cuprinde și solicitarea deputatului european Siegfried Mureșan de a condiționa acordarea sprijinului financiar de obținerea unor rezultate concrete în domenii precum combaterea corupției, independența justiției, întărirea statului de drept și întărirea sistemului bancar.

Potrivit unui comunicat al europarlamentarului transmis marți, Comisia pentru bugete a PE a aprobat luni seară avizul privind acordarea asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro destinată Republicii Moldova care cuprinde și solicitarea sa de a condiționa acordarea sprijinului financiar de obținerea unor rezultate concrete în domenii precum „combaterea corupției, independența justiției, întărirea statului de drept și întărirea sistemului bancar”.

Mureșan, raportor din partea Comisiei pentru bugete pe avizul privind programul de asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova, a afirmat, potrivit comunicatului, că sprijinul financiar are rolul de a ajuta statul moldovean să-și finanțeze cheltuielile curente, să-și stabilizeze economia.

„Această asistență macrofinanciară are rolul de a ajuta Republica Moldova să-și finanțeze cheltuielile curente, să-și stabilizeze economia și vreau ca banii să ajungă cât mai repede în Republica Moldova. Însă am vrut să mă asigur că sprijinul financiar pe care Uniunea Europeană îl oferă Republicii Moldova este bine folosit, că se implementează reformele pe care oamenii le așteaptă și că rezultatele vor fi resimțite de cetățeni. De aceea, am cerut ca acordarea acestor bani să fie strict condiționată de rezultate concrete pe care să le vedem din partea Republicii Moldova în domenii importante pentru oameni, combaterea corupției, independența justiției, întărirea statului de drept, combaterea spălării banilor şi anchetarea fraudei din sistemul bancar care s-a produs în anul 2014”.

Termenii și rezultatele ar trebui stabilite de Comisia Europeană și Guvernul Republicii Moldova, care să-și asume aceste condiții, spune Mureșan.

Banii vor fi alocați în 2017 și 2018 în trei tranșe. Cu fiecare tranșă, însă, autoritățile de la Chișinău vor trebui să implementeze reforme pe care cetățenii moldoveni le cer. Votul final al Parlamentului European pe propunerea de acordare a asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova este programat să aibă loc în plen în sesiunea din luna mai a acestui an.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...