Parlamentar german: „Atmosfera politică în Republica Moldova dă motiv de îngrijorare”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În societatea moldovenească drumul pro-european pare să fi ajuns chiar insultă, astfel, atmosfera politică în Republica Moldova dă motiv de îngrijorare. Opiniile au fost exprimate de raportorul Comisiei pentru Afaceri Juridice şi Drepturile Omului a APCE, Bernd Fabritius, într-un interviu pentru Europa Liberă.

„Atmosfera politică în Republica Moldova, după părerea mea, dă motiv de îngrijorare. Regret foarte mult că în societatea moldovenească drumul pro-european pare să fi ajuns chiar insultă. Tot ce există negativ în ţara respectivă este conotat, este făcută asociere cu drumul pro-european. Acesta, după părerea mea, este rezultatul unei propagande care este departe de a fi reală sau departe de a reflecta situaţia respectivă”, a spus Fabritius.

Întrebat cine face asemenea propagandă, oficialul a spus că aceasta vine din tabară celor care doresc o apropiere spre Federaţia Rusă.

„Asemenea propagandă face tabăra celor care doresc o apropiere spre Federaţia Rusă, spre această zonă de influenţă. Eu regret acest aspect. Sunt, desigur, mai multe aspecte. Eu consider această propagandă ca motivul principal. Trebuie să recunosc, că o parte din vină o poartă şi cei care la început au luptat sub drapelul drumului european şi au folosit prost această linie de drum, s-au îmbogăţit, au folosit în mod ilegal posibilităţile care erau puse la dispoziţie. Deci, este o multitudine de motive. Dar motivul cel mai mare, după câte am putut constata acolo, este o dezinformare publică, pe care eu o numesc propagandă şi care, din nefericire, nu duce la un drum moldovenesc, cum eu l-aş prefera, care înseamnă, desigur, o apropiere de Federaţia Rusă, care este ţara vecină. Republica Moldova, societatea moldovenească are aproape o treime de populaţie rusofonă, este firesc să existe şi o apropiere faţă de Federaţia Rusă, de sistemele euroasiatice”, a mai spus oficialul.

Referindu-se la reformele pe care Guvernul Filip încearcă să le întreprindă, raportorul Comisiei pentru Afaceri Juridice şi Drepturile Omului crede că în momentul actual respectivul guvern şi-a asumat responsabilitatea, de exemplu, de a performa cu un întreg pachet care asigură integritatea organelor de stat, un pachet de anticorupţie, însă nu se văd rezultate.

„În momentul actual acest guvern trebuie să prezinte rezultate. Rezultatele respective însă, regret, nu după convorbirea cu domnia sa premierul, ci după convorbiri cu alţi reprezentanţi din domeniul partidului respectiv, care nu au arătat neapărat dorinţa politică de a schimba ceva, fiind convinşi că totul este în ordine. Acest lucru mă îngrijorează. Eu m-aş fi bucurat mai mult, dacă aş fi putut constata ştiinţă de cauză, dorinţă de schimbare politică şi nu dorinţă de a conserva actualele structuri de influenţă. Mă îngrijorează faptul că întregul sistem judiciar, aşa cum mi se pare, este foarte puternic sub influenţa unor reţele, care nu au nicio legitimare democratică. Aceste puncte trebuie depăşite prin pachete de integritate cum sunt acum în plan. Sunt curios cum se va dezvolta.” a declarat membrul Bundestagului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...