În Parlament s-a discutat și despre demiterea lui Drăguțanu; Nu toate partidele au susținut-o

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În cadrul ședinței închise a Parlamentului de marți s-a discutat și despre posibilitatea demiterii guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, unii deputați chiar cerându-i acestuia demisia de onoare.

Potrivit unor surse din PLDM, la ședința de ieri, pe lângă demiterile viceguvernatorului BNM, Emma Tăbîrță și a șefului Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Artur Gherman, s-a discutat și despre demiterea lui Drăguțanu.

Mai mult decât atât, deputatul PLDM Maria Ciobanu i-a cerut demisia de onoare lui Drăguțanu. Acesta a răspuns însă că nu există motive care să-l determine să părăsească șefia BNM.

Potrivit surselor noastre, demiterea lui Drăguțanu nu a mai fost propusă întrucât nu ar fi întrunit voturile necesare, deoarece Partidul Democrat nu ar fi susținut-o. Cei din PD și-au motivat decizia prin faptul că BNM nu poate sta fără guvernator, iar deocamdată nu a fost identificată o altă candidatură care să-l înlocuiască.

Potrivit legislației, guvernatorul se destituie din funcţie de Parlament cu votul a 2/3 din numărul total al deputaţilor. În acel moment, în sala de ședințe a Parlamentului se aflau doar deputații PLDM, PD și PCRM.

Liberalii părăsiseră sala de ședințe anterior discuțiilor despre demiteri, iar socialiștii nu au participat deloc la dezbateri.

Amintim că în ședința de marți au fost demiși viceguvernatorul BNM, Emma Tăbîrță și șeful Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Artur Gherman, din cauza gestionării ineficiente a situației din sistemul bancar.

BNM a acordat la 13 noiembrie un credit de aproape 10 miliarde de lei către BEM, Banca Socială și Unibank, pentru că acestea se aflau într-o situație economică dificilă. Pentru acest credit Guvernul a oferit garanții de stat. La 27 noiembrie, din cele trei bănci au fost scoase peste 13 miliarde de lei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...